Pereskedés

2023.11.08. 16:57

Beperelte az USR az elnöki hivatalt az államfők utazási költségeinek ügyében

Agerpres

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, Claudiu Năsui szerdán bejelentette, hogy bepereli az elnöki hivatalt, mivel 'megtagadta' a 2010 és 2023 közötti államfők utazásaival kapcsolatos közérdekű információk közzétételét.
Az USR közleménye szerint a politikus több mint harminc nappal ezelőtt közérdekű adatigényléssel fordult az elnöki hivatalhoz az államfők utazási költségeinek ügyében.
'Hány utazás volt? Hova utaztak és hány napra? Mennyibe kerültek az utazások? És milyen repülőgéppel utaztak? És ha bérelt repülőgép volt, mennyibe került? Iohannis úr nem a saját pénzéből költekezik, hanem a mi pénzünkből. Egy demokráciában ezeknek az információknak nyilvánosaknak kellene lenniük. (...) A román államban azonban nemcsak hogy nem kerülnek fel ezek az információk az elnöki hivatal honlapjára, de úgy tűnik, hogy még adatigényléssel sem kérhetők ki' - írta Facebook-oldalán Năsui.
A képviselő bejegyzése szerint az elnöki hivatal azt a választ adta az adatigénylésére, hogy 'hosszabb időre van szükség az információk elemzésére'. Csakhogy 30 nap elteltével sem tették közzé a kért információkat. 'Nem hagyom magam. Amint véget ér a per, tájékoztatni fogom a nyilvánosságot a fejleményekről' - írta az ellenzéki politikus.
Az USR egy törvénytervezetet is benyújtott Klaus Iohannis államfő külföldi útiköltségeinek közzétételéről, de a szenátus elutasította. A jogszabályjavaslatról a képviselőház dönt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában