Gazdaság

2023.10.10. 14:31

Szállításügyi államtitkár: A GDP 1,52 százalékának megfelelő veszteséget okoznak évente az állami költségvetésnek a közúti balesetek

Agerpres

A bruttó hazai termék (GDP) 1,52 százalékának megfelelő veszteséget okoznak évente az állami költségvetésnek a közúti balesetek - jelentette ki egy közlekedésbiztonsági témájú keddi konferencián Ionel Scrioşteanu.
A szállításügyi minisztérium államtitkára elmondta, hogy a kormányprogram a GDP 2 százalékának megfelelő összeget irányoz elő a közúti infrastruktúra fejlesztésére. Számításai szerint, ha sikerülne az autóbalesetek számát a felére csökkenteni, az így megspórolt pénz fedezné az infrastruktúrafejlesztés költségeinek csaknem felét.
Az államtitkár tájékoztatása szerint az utóbbi időben felgyorsultak a közúti infrastruktúrába történő beruházások. Míg 2019-ben közel 400 millió eurót irányoztak elő a költségvetésben erre a célra, tavaly ez az összeg 2 milliárd euróra nőtt, idén pedig várhatóan eléri a 2,7-2,8 milliárd eurót.
Elmondta azt is, hogy az országos helyreállítási tervbe (PNRR) foglalt beruházások közül 23 kapcsolódik a közlekedésbiztonsághoz, értékük pedig összesen 618 millió euró.
Sorin Ion oktatási államtitkár a konferencián arról beszélt, hogy az új közoktatási törvény szerint az iskolákban kötelező a közlekedésbiztonsági oktatás. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában