Megbeszélés

2023.10.11. 16:03

Iohannis: Magyarország megpróbálhatja felvilágosítani nyugati szomszédainkat Románia schengeni csatlakozásáról

Forrás: presidency.ro

Agerpres

Klaus Iohannis szerdán Budapesten kijelentette: Magyarország 'a jól ismert diplomáciai csatornákon' keresztül megpróbálhatja 'világossá tenni nyugati szomszédaink számára', hogy Románia schengeni csatlakozásának nincs akadálya.
A román államfő többek között a schengeni térség bővítéséről tárgyalt Novák Katalin köztársasági elnökkel a Sándor-palotában.
A találkozó utáni közös sajtótájékoztatón kifejtette: Románia csatlakozása erősebbé és védettebbé tenné az EU külső határait, és fellendítené a román-magyar gazdasági kapcsolatokat is. Megköszönte, hogy Magyarország 'nagyon korrekt és határozott' partnerként nyilvánult meg ebben a kérdésben. 'A továbbiakban a jól ismert diplomáciai csatornákon keresztül Budapest megpróbálhatja világossá tenni nyugati szomszédaink számára, hogy Románia schengeni csatlakozásának nincs akadálya' - jelentette ki.
Hozzátette, hogy ha a technikai eljárásokat betartották volna, 'Romániának már sok évvel ezelőtt Schengenben kellett volna lennie', de ez nem így történt. Ezért most arra van szükség, hogy Románia meggyőzze a tagállamokat: csatlakozása nyereséget jelent a schengeni övezet számára. 'A csatlakozásunkat ellenzők utolsó érve kissé nehezen volt érthető. Azt állították, hogy semmi bajuk Romániával és Bulgáriával, de a schengeni rendszer nem jól működik, innen az ellenkezésük' - mondta az államfő.
A sajtótájékoztatón Novák Katalin kijelentette, hogy Magyarország határozottan támogatja Románia mielőbbi schengeni csatlakozását, mert minden érv emellett szól. Hozzátette, hogy a jövő évi második féléves magyar EU-elnökség idején Budapest mindent meg fog tenni azért, hogy megoldja ezt a problémát.
Klaus Iohannis szerdán hivatalos látogatáson tartózkodik Budapesten, ahol fogadta őt Novák Katalin köztársasági elnök.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában