Találkozó

2023.10.11. 15:02

Iohannis Budapesten: Szilárdan hiszem, hogy feltétlenül el kell kerülni az egyoldalú vagy megosztó gesztusokat

Forrás: presidency.ro

Agerpres

A román hatóságok teljeséggel nyitottak a román-magyar együttműködés elmélyítésére - nyilatkozta szerdán Budapesten a román államfő. Klaus Iohannis ugyanakkor kijelentette, kerülendőnek tartja az 'egyoldalú és megosztó gesztusokat'.
A román államfő Novák Katalin magyar köztársasági elnökkel közösen tartott sajtótájékoztatót a budapesti találkozójuk után. Elmondta, hogy Bukarest kész lépéseket tenni a párbeszéd és kétoldalú együttműködés elmélyítéséért és a két ország közötti stratégiai partnerség tartalommal való feltöltéséért.
'Románia célja, hogy a párbeszéd dinamikája pozitív legyen, a fejlődés és elmélyülés irányába hasson valamennyi polgárunk érdekében, etnikai származásra való tekintet nélkül. Románia a kölcsönös bizalmon alapuló nyílt, átlátható és pragmatikus megközelítést támogatja. Szilárdan hiszem, hogy feltétlenül el kell kerülni az egyoldalú vagy megosztó gesztusokat' - mondta Iohannis.
Kifejtette, a két ország közötti jövőbeli kapcsolatokat mindkét félnek olyan szempontokra kell építenie, amelyek a fejlődést, az együttműködést, és a széthúzó elemek helyett a közös érdekeket szolgálják.
'(A Novák Katalinnal tartott találkozón - szerk.) hangsúlyoztam, hogy a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek hozzájárulnak az állampolgárság szerinti állam - amely egyedül felelős jogaik védelméért - és az anyaország közötti hidak megteremtéséhez és megerősítéséhez' - fogalmazott a román elnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában