Szennyező

2023.10.01. 18:04

DIICOT: illegálisan behozott olaszországi hulladékot tárolt a telephelyén egy Bihar megyei cég

Agerpres

Két szállítmány illegálisan behozott olaszországi hulladékot találtak vasárnap a hatóságok egy Bihar megyei kereskedelmi vállalat telephelyén – számolt be a terrorizmus és szervezett bűnözés elleni ügyészség (DIICOT). A bejelentést megelőzően a DIICOT a rendőrséggel együttműködve 44 helyszínen –többek között különböző cégek székhelyén és telephelyein – tartott házkutatást Arad, Bihar, Fehér, Hunyad és Szeben megyében. Az érintett vállalkozásokat azzal gyanúsítják, hogy törvénytelenül hoztak be hulladékot Romániába uniós tagállamokból jelentős haszonszerzés céljából – közölte az ügyészség.

A DIICOT korábbi közlése szerint a 2021-ben létrehozott bűnszervezetet tevékenysége az ország nyugati megyéire és Bukarestre terjedt ki. Tagjai az ügyészek szerint értékesítés és újrahasznosítás ürügyén, a környezetvédelmi előírásokat megszegve hozták be külföldről az újrahasznosításra alkalmatlan hulladékot, veszélyeztetve ezzel a lakosság egészségét és a környezetet.

A DIICOT szerint a bűnszervezet egyik csoportjának feladata az üzletkötés volt. Ők vették fel a kapcsolatot különböző európai vállalatokkal, amelyek az újrahasznosítható vagy hasznosítható hulladéknak álcázott szállítmányokat Romániába exportálták. A bűnszervezet egy másik csoportja azokból a fuvarozókból állt, akik hamisított árukísérő okmányokkal Romániába szállították a legtöbbször ömlesztett, háztartási szemetet is tartalmazó hulladékot. A bűnszervezet harmadik csoportját hulladékok hasznosítására vagy újrahasznosítására szakosodott romániai vállalatok vezetői voltak, akik a szállítmányokat megrendelték.

A lebukás kockázatának csökkentése érdekében a fuvarozók csak hétvégén és általában éjszaka érkeztek a román határhoz, kihasználva az ellenőrzéseket végző személyzet fáradtságát, valamint azt, hogy a környezetvédelmi ellenőrök olyankor nincsenek jelen a határátkelőkön – részletezte a DIICOT.

Közleménye szerint a bűnszervezet ellen indított eljárás során 57, összesen több mint 1500 tonna hulladékból álló illegális szállítmányt talált az ügyészség. Az ügyben közel 40 személyt kísértek be kihallgatásra a DIICOT temesvári székhelyére. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában