Támogatás

2023.10.18. 12:50

Ciolacu: Ukrajna hosszú távon is számíthat Romániára az újjáépítési folyamatban

Agerpres

Ukrajna hosszú távon is számíthat Romániára az újjáépítési folyamatban, valamint a NATO- és az EU-csatlakozásának támogatásában - fogalmazott Marcel Ciolacu kormányfő az Ukrajna Újjáépítésének Fórumán.
A miniszterelnök online vett részt a román-ukrán kereskedelmi kamara által szervezett szerdai bukaresti rendezvényen.
Beszédében emlékeztetett arra, hogy a nap folyamán az ukrán hivatali kollégájával tárgyalni fog a két ország együttműködésének elmélyítéséről. Hangsúlyozta, hogy Románia hosszú távú stratégiai partnerségre készül Ukrajnával, és ennek a szellemében párbeszéd útján keresett megoldást az ukrán gabona romániai tranzitjára, a romániai termelők érdekeinek figyelembevételével. 'Mindkét fél számára kedvező a tárgyalásaink eredménye' - jelentette ki.
Ciolacu szerint ez csak első lépés volt a két ország kapcsolatainak kiszélesítésére. Elmondta, hogy Románia az első uniós tagállam, amelyik közúti közlekedésről szóló megállapodást köt Ukrajnával. Közlése szerint a szerdán Kijevben aláírandó dokumentum új határátkelők megnyitását és a jelenlegiek korszerűsítését is előírja, az Európai Bizottság finanszírozásával. 'A finanszírozás a későbbiekben a tengeri, folyami és vasúti összeköttetések korszerűsítésére és bővítésére is kiterjed' - részletezte.
A miniszterelnök emlékeztetett, hogy a román és az ukrán kormány szerdán tartja az első együttes ülését Kijevben a két ország védelmi, mezőgazdasági, szállításügyi, energiaügyi, belügyi és egészségügyi minisztereinek részvételével. Úgy vélekedett, hogy az aláírásra váró megállapodások és memorandumok révén logisztikai központ jöhet létre Romániában Ukrajna újjáépítéséhez.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában