Felkészülés

2023.10.16. 15:27

Burduja: Nem túl nehéz tél esetén Romániának nem lesz szüksége földgázimportra

Illusztráció

Agerpres

A romániai földgáztárolók töltöttsége jelenleg 100,6 százalékon van, és azzal, amit a hideg évszakban termelni fogunk, egy mérsékelt forgatókönyv szerint import nélkül átvészelhetjük a nemsokára beköszöntő telet - jelentette ki hétfői sajtótájékoztatóján az energiaügyi miniszter.
Sebastian Burduja elmondta, a télre való felkészülésre a kormány több forgatókönyvet is kidolgozott a várható időjárás, illetve figyelembe véve azt a lehetőséget is, hogy Románia más országokon, főként a Moldovai Köztársaságon is segítsen.
Nem túl nehéz tél esetén Romániának semmiféle gondja nem lesz biztosítani a szükséges mennyiségű földgázt, mivel jelenleg már 417 millió köbméterrel több van raktáron, mint tavaly ilyenkor. Ezzel az elraktározott mennyiséggel, és amit még a téli időszakban kitermelünk, import nélkül átvészelhetjük a telet - magyarázta a miniszter.
Ha a tél nagyon nehéz lesz, és ha a Moldovai Köztársaság akkora mennyiségű földgázt igényel Romániától, amit nem lehet fedezni az elraktározott mennyiségből, illetve a belföldi termelésből, még mindig ott van a lehetőség az ország számára, hogy a korábban megkötött, tavaszig érvényes szerződés értelmében Azerbajdzsántól földgázt szállítson, vagy esetleg cseppfolyós földgázt vásároljon, például Görögországtól - mondta Burduja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában