Megbeszélés

2023.09.26. 10:25

Összesen 32 F-35-ös vadászgép beszerzéséhez kéri a parlament jóváhagyását a védelmi minisztérium

Illusztráció

Agerpres

Tudomásul vették keddi együttes ülésükön a parlament házbizottságai a védelmi minisztériumnak (MApN) azt a kérelmét, hogy összesen 32 F-35-ös harci repülőgép beszerzésével korszerűsítse a román légierőt.
Szándéka szerint a MApN ötödik generációs, többcélú vadászgépeket vásárolna az amerikai külföldi fegyvereladási program (FMS) keretében, és a közbeszerzés elindításához kéri a parlament előzetes jóváhagyását.
Kérelme szerint a védelmi minisztérium a 32 F-35-ös harci repülőgép mellett kiképzési szolgáltatásokat, repülésszimulátorokat, valamint levegő-levegő és föld-föld rakétákat is vásárolna az Egyesült Államoktól, 6,5 milliárd dollárra becsült értékben. A beszerzendő felszerelések pontos mennyiségét a közbeszerzési eljárás elindítása után határozzák meg.
A tárca hangsúlyozza, hogy a korszerű vadászgépek beszerzése Románia védelmi politikai célkitűzéseinek elérését szolgálja. Ezek a katonai eszközök a kérelem szerint robusztusabbá, rugalmasabbá és hatékonyabbá teszik az ország védelmi képességeit, és megvásárlásuk hozzájárul a NATO-tagállami kötelezettségek teljesítéséhez.
A védelmi minisztérium kérelméről a parlament védelmi bizottságai döntenek együttes ülésen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában