Figyelem!

2023.09.20. 12:08

Medvét láttak szerda reggel Sepsiszentgyörgy bejáratánál

Medvét láttak szerda reggel Sepsiszentgyörgy bejáratánál, az Állomás negyed közelében; a hatóságok Ro-Alert-üzenetben figyelmeztették a lakosságot.

Illusztráció

Agerpres

A nagyvad jelenlétét az egykori kályhagyár környékéről jelezték. Az ott élőket arra intették, hogy maradjanak a lakásukban, ne közelítsék meg és ne próbálják etetni a medvét.
Júniusban a sepsiszentgyörgyi Kaufland szupermarket közelében is feltűnt egy medve.
A Kovászna Megyei Környezetvédelmi Ügynökség igazgatója, Gheorghe Neagu azt nyilatkozta, több mint 2000 medve él a megye területén, és adataik szerint a nagyvadak csak ebben az évben több mint 563 ezer lej értékben okoztak kárt. Ebből eddig 291 ezer lej kártérítést folyósítottak a jogosultaknak.
Idén 35 szarvasmarhát, 210 juhot, hét kecskét, 27 sertést, egy lovat, 635 szárnyast, 31 nyulat pusztítottak el a medvék a megyében és tönkretettek 38 méhkast. Kárt tettek továbbá 35 hektár kukoricában, két hektár búzában, valamint kisebb területeken más termésben is.
Ebben az évben három ember sérült meg medvetámadásban a megyében, egyikük szitabodzai, ketten bölöniek.
"Egyértelmű, hogy elszaporodtak a medvék (...) Azt hiszem, ökológiai katasztrófa felé tartunk. Egy bizonyos ponton teljesen el fogjuk veszíteni az ellenőrzést fölöttük. Olyan nap is van, amikor hatszor szállunk ki kármegállapításra" - fogalmazott Gheorghe Neagu.
A környezetvédelmi ügynökséghez 2022-ben 273 bejelentés érkezett medve okozta károk miatt, 2021-ben 337, 2020-ban 194 ilyent regisztráltak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában