Nyilatkozat

2023.09.26. 10:23

Ciolacu: Amíg én vagyok a kormányfő, nem fogadom el, hogy az osztrák kancellár megalázza a románokat

Marcel Ciolacu hétfő este kijelentette, amíg ő a kormányfő, nem fogadja el, hogy Karl Nehammer osztrák kancellár továbbra is "megalázza" a románokat azáltal, hogy ellenszegül az ország schengeni csatlakozásának.

Agerpres

Az Antena3 televíziónak nyilatkozva a miniszterelnök megerősítette azt az információt, miszerint Románia akadályozza Ausztria részvételét a NATO-üléseken azáltal, hogy gondolkodási időt kérve késlelteti az osztrák hadsereg két tisztjének akkreditálását a NATO brüsszeli központjánál. Az akkreditációhoz valamennyi tagállam jóváhagyására szükség van.
Marcel Ciolacu hangsúlyozta, az Európai Tanács, az Európai Parlament (EP) és az Európai Bizottság (EB) is kijelentette, hogy Románia teljesíti a schengeni csatlakozás követelményeit, ezért "elfogadhatatlan", amit Nehammer tesz, a "vétót ugyanis meg kell indokolni". "Amíg én vagyok a kormányfő, nem fogadom el a kancellár képmutatását és azt, hogy továbbra is megalázza Romániát és a románokat" - jelentette ki.
Hozzátette, Románia kivétel nélkül betartja az Oroszország elleni szankciókat, támogatja a Moldovai Köztársaságot, és bruttó hazai termékének 2,5 százalékára növelte a védelmi kiadásait. Mindeközben Ausztria egy eurót sem költött haderőfejlesztésre, és a háború elejétől csaknem 7 milliárd euróra vásárolt gázt és kőolajat Oroszországtól. "Ez a pénz az orosz gazdaságba kerül, az Ukrajna elleni háború finanszírozására használja Putyin. Ez mocskos pénz" - nyomatékosította Ciolacu.
A kormányfő kiemelte, hogy ha Ausztria ismét élni fog a vétójogával és Románia schengeni csatlakozása ellen szavaz, az ország megtámadja a döntést az Európai Unió Bíróságán, és kérni fogja az Európai Tanácstól, az EP-től és az EB-től, hogy csatlakozzanak a kezdeményezéshez. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában