Fiskális intézkedés

2023.09.19. 17:36

Boloş: Az ország pénzügyi fenntarthatóságának alakulása függvényében a jövőben igazíthatunk az intézkedések

Illusztráció

Agerpres

Marcel Boloş pénzügyminiszter kedden kijelentette, hogy a bejelentett fiskális intézkedések hatásai és az ország pénzügyi fenntarthatóságának alakulása függvényében a jövőben igazíthatnak az intézkedéseken, ha erre szükség lesz.
A pénzügyminisztérium kedden közzétette honlapján a Románia hosszú távú pénzügyi fenntarthatóságát szolgáló intézkedések törvénytervezetét, amelyért a kormány felelősséget készül vállalni a parlament előtt. Marcel Ciolacu miniszterelnök, Marcel Boloş pénzügyminiszter és Marian Neacşu kormányfőhelyettes a nap folyamán ismertette a tervezetet az RMDSZ és a nemzeti kisebbségek parlamenti frakcióival.
A tárgyalások után a pénzügyminiszter azt nyilatkozta, becsléseik szerint a kiadások csökkentésére és az adócsalás megelőzésére irányuló intézkedések mintegy 22 milliárd lejes pluszbevételt jelentenének 2024-ben az államkasszának. Arra a felvetésre, hogy ez sokkal kevesebb az eredetileg becsültnél, a miniszter azt mondta, ez várható volt, ugyanis próbáltak úgy eljárni, hogy óvják a lakosságot és az üzleti szférát. A módosítások hatásai és az ország pénzügyi fenntarthatóságának alakulása függvényében a jövőben igazíthatnak az intézkedéseken, ha erre szükség lesz - tette hozzá.
Ezeknek az intézkedéseknek a hatásaitól és az Európai Bizottsággal folytatott egyeztetésektől függ az államháztartási hiány alakulása is - mondta Boloş. Rámutatott, ha elfogadják a tervezetet, nőnek a költségvetési bevételek, ugyanakkor igyekeznek kordában tartani a kiadásokat. "A deficit nem fogja meghaladni a bruttó hazai termék (GDP) 5,5 százalékát" - szögezte le.
Megkérdezték tőle az újságírók, hogy hozzávetőlegesen hány állás szűnik meg a közszférában a tervezett intézkedések nyomán. A miniszter azt mondta, maximum 204 ezer betöltetlen álláshely megszűnésével számolnak, de "ez a kivételek listájának hosszúságától is függ".
A tárcavezető elmondta továbbá, hogy a kulturális intézményeket valószínűleg nem fogják érinteni az intézmények átszervezésére, összevonására vonatkozó új szabályok. "Igazságtalan lenne a kulturális ágazattal szemben, ha ezeken a posztokon próbálnánk meg spórolni" - fogalmazott.
A luxusautókra kiszabott adó kapcsán Marcel Boloş leszögezte, ezt a 375 ezer lejnél drágább, öt évnél fiatalabb autók után kell majd befizetni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában