Fórum

2023.09.07. 14:36

Állam- és kormányfők beszédei nyitották meg a Három Tenger Kezdeményezés üzleti fórumát

Forrás: Facebook

Agerpres

A Fekete-, Adriai- és Balti-tenger térségének országai "a befektetők menedékei a nehéz időkben" - mondta Andrzej Duda, Lengyelország elnöke csütörtökön, a Három Tenger Kezdeményezés üzleti fórumának megnyitóján. A lengyel elnök kijelentette, hogy az elmúlt években ennek a térségnek az országai mentek keresztül a legdinamikusabb gazdasági fejlődésen az európai gazdasági régiók közül. Emlékeztetett ugyanakkor, hogy a HTK szerdai csúcstalálkozóján Görögország a HTK tizenharmadik tagjává vált, így ebben a térségben már "120 millió ambiciózus európai vállalkozó" van.
Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök arról beszélt, hogy az Ukrajna ellen indított orosz háború miatt a gazdasági és az energetikai ágazat "nem átmenetileg, hanem strukturálisan" érintett. Az új helyzethez alkalmazkodni kell - mutatott rá Plenkovic. Edgars Rinkevics lett elnök azt hangsúlyozta, hogy a jelenlegi geopolitikai helyzetben nyilvánvaló vált a fenntartható összekapcsolódás jelentősége. Ugyanakkor kijelentette: a gazdasági növekedés nem történhet elszigetelten.
Gitanas Nauseda litván elnök az országát ért "orosz energetikai zsarolásról" számolt be. Rámutatott, hogy Litvánia tisztában van az energiabiztonság értékével, és 2030-ra önellátó zöldenergia-termelővé kíván válni. Nauseda beszélt továbbá arról is, hogy lehetőség van a balti térségen keresztül vezető szállítási folyosók kialakítására az ukrán gabona számára; ezek kapacitása számításai szerint elérheti az évi 10 millió tonnát. John Kerry, az Amerikai Egyesült Államok elnökének éghajlatvédelmi különmegbízottja a zöldenergia fontosságát hangsúlyozta. Mint mondta, a zöldenergiára való áttérés 'a gazdaságok legnagyobb átalakulása az ipari forradalom óta". Kerry emlékeztetett, hogy a tudósok már 35 évvel ezelőtt figyelmeztettek a globális felmelegedésre, és ma ezek a természeti jelenségek "egyre gyorsabban és gyorsabb iramban következnek be".
Az éghajlatvédelmi különmegbízott kifejtette, a globális felmelegedés megállítására a tiszta energiára való átállás jelenti a megoldást. Hozzátette, biztonságosnak tartja az atomreaktorok által nyert tiszta energiát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában