Indítvány

2023.09.13. 15:06

Adrian Wiener: Rafila nem képes megoldani az egészségügy problémáit, sőt, inkább a probléma része

Forrás: Adrian Wiener

Agerpres

Adrian Wiener, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője szerdán kijelentette, hogy Alexandru Rafila egészségügyi miniszter már nem tudja megoldani az egészségügyi rendszer problémáit, sőt, 'ő maga vált a probléma részévé'.
Alexandru Rafila ellen szerdán nyújtott be egyszerű indítványt a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Jobboldal Ereje párt. Az indítványt hétfőn 16 órakor vitatja meg a parlament és jövő szerdán szavaz róla.
Adrian Wiener azt nyilatkozta az indítvány benyújtása után, reméli, hogy a Nemzeti Liberális Párt (PNL) többé nem vállal cinkosságot annak a katasztrófának az előidézésében, amibe Rafila sodorta az egészségügyi rendszert. Az ellenzéki politikus szerint bebizonyosodott, hogy az egészségügyi miniszter képtelen végrehajtani az országos helyreállítási tervben vállalt reformokat és beruházásokat.
Wiener felrótta a tárcavezetőnek, hogy a megelőző ellátás terén vállalt PNRR-projektek kivétel nélkül késnek: a mobil orvosi rendelők, a háziorvosi rendelők felszerelése, a járóbeteg-ellátó és nappali idősgondozó-hálózat kialakítása. Ugyanakkor Alexandru Rafila tehető felelőssé azért, hogy a PNRR-finanszírozásból építendő kórházak közül hat kórház lekerült a listáról. 'Ennek fő felelőse Alexandru Rafila, aki megengedhetetlenül sokat, több mint egy évet és két hónapot késlekedett a finanszírozási szerződések aláírásával az előfinanszírozás bejegyzése és a PNRR Európai Bizottság általi elfogadása után' - jelentette ki az USR-s képviselő.
Adrian Wiener azt is nehezményezte, hogy az egészségügyi minisztérium késésben van az országos rákellenes terv gyakorlatba ültetésével.
'Nincs megelőzésünk, nincs korai diagnózisunk, ugyanakkor van gyógyszerkrízisünk, citosztatikum-krízisünk, oda jutottunk, hogy az emberek maguknak vásárolják meg a morfiumot, nálunk a legkisebb a rákot túlélők aránya, tehát Rafila miniszter minden késlekedése és hiányossága elvesztett életekben mérhető le' - fogalmazott Wiener.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában