Javaslat

2023.09.29. 07:54

A BNS 4600 lejes bruttó minimálbért javasol az építőiparban és 3500 lejest a mezőgazdaságban

Illusztráció

Agerpres

Az Országos Szakszervezeti Tömb (BNS) azt javasolja a kormánynak, hogy az építőiparban 4600 lejre, a mezőgazdaságban pedig 3500 lejre emelje a bruttó minimálbért, és mindkét intézkedést sürgősségi rendelettel fogadja el.
Csütörtöki közleményében a BNS emlékeztetett arra, hogy a kormány már kezdeményezett egy sürgősségirendelet-tervezet az építőipari minimálbérről, de még nem rögzítette az összegét és a hatályba lépésének időpontját sem.
A szakszervezeti szövetség szerint, ha a Ciolacu-kabinet - az eredeti szándékának megfelelően - 4500 lejre emelné a bruttó építőipari minimálbért, a deficitcsökkentő intézkedések hatályba lépése után a nettó minimálbér a jelenlegi összegnél 56 lejjel kisebb lesz az ágazatban, mert az alkalmazottaknak tíz százalékos egészségbiztosítási járulékot is kell fizetniük. Ezért a BNS szerint legalább 4600 lejre kellene emelni a bruttó minimálbért ahhoz, hogy a nettó összeg legalább a jelenlegi szinten maradjon az ágazatban. Hasonló elgondolásból a mezőgazdasági bruttó minimálbért is legalább 3500 lejre kellene emelni - részletezték a közleményben.
Marcel Ciolacu kormányfő csütörtökön bejelentette, hogy október elsejétől 3000-ről 3300 lejre nő az országos bruttó minimálbér. Közölte azt is, hogy leveszik a kormányülés napirendjéről azt a sürgősségirendelet-tervezetet, amellyel megemelték volna a minimálbért az építőipar, a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén.
'A pénzügyminisztérium ma reggel bemutatott számításai azt mutatják, hogy az egészségbiztosítási járulék bevezetése az összes munkavállalóra, tevékenységtől függetlenül, csökkentette volna az építőiparban, a mezőgazdaságban és az élelmiszeriparban dolgozók nettó minimálbérét. (...) Nem értek ezzel egyet. A nettó minimálbér nem csökkenhet ezekben az ágazatokban. Ezért úgy döntöttem, hogy levesszük napirendről ezt a rendelettervezetet' - mondta a miniszterelnök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában