Bűnszervezet

2023.08.01. 18:05

Tizenhat személyt állított bíróság elé a DIICOT kábítószer-kereskedelem miatt

Forrás: Agerpres

Agerpres

Kábítószer-kereskedelem és bűnszervezet létrehozása miatt 16 személyt állít bíróság elé a szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) az úgynevezett Enigma-ügyben.
A DIICOT keddi tájékoztatása szerint az ügyészség "Enigma művelete" egy szervezett bűnözői csoport felszámolását célozta, amely egy üzenetküldő platformon 'Édes fű' (Iarba Dulce) néven létrehozott egy csevegőcsoportot, melynek keretében kábítószert és etnobotanikus szereket árultak iskolásoknak. Az ügyészek szerint a csoportnak megközelítőleg 11.000 tagja volt. A bűnbanda tagjait ezen kívül törvénytelen fegyvertartással, gyermekpornográfiával is gyanúsítják.
Az ügy hat vádlottja jelenleg előzetes letartóztatásban van, négy házi őrizetben, négy hatósági felügyelet alatt, egy szabadlábon, egy pedig egy másik ügy miatti letartóztatásban.
A bűnszervezetet 2022 júliusában hozta létre a vádlotak közül kettő; a csoporthoz pedig hamarosan a többiek is csatlakoztak.
Az üzenetküldő platformon működő csevegőcsoport 2023. április 10-én körülbelül 11 ezer tagot számlált, akik kihasználták az alkalmazás adatvédelmi beállításait, és csak álnevekkel - felhasználónevekkel - jelentkeztek be, hogy saját használatra kábítószert vásároljanak.
A csoporthoz Bukarestből, Kolozsvárról, Nagyváradról, Brassóból, Aradról, Temesvárról, Craiovából, Konstancából, Târgu Jiuból, Piteşti-ről, Ploieşti-ről is csatlakoztak fiatalok.
A csoport tagjai szervezetten ténykedtek az új tagok felvételén és integrációján, a drogok beszerzésén és értékesítésén. A DIICOT közleménye szerint vásárlóik 'fiatal és nagyon fiatal korúak' voltak, a bűnbanda tagjai többek között tombolák szervezésével is ösztönözték a drogfogyasztást.
Ez az online feketepiac könnyen hozzáférhető volt a fiatalok, a kiskorúak számára is, és lehetőséget kínált nekik, hogy névtelenül, látszólagos biztonságban kapcsolatba lépjenek olyan kábítószer-kereskedőkkel, akikkel a való életben nem tudtak volna olyan könnyen találkozni vagy kapcsolatba lépni. Az ügyfelek a platformon keresztül, mobiltelefonjukat használva léptek kapcsolatba a drogkereskedőkkel, akik a legközelebbi helyi dílerhez irányították őket.
Az ügyészség kérte a drogok, a kábítószer-kereskedésből származó pénzösszegek és a tevékenységhez használt eszközök lefoglalását, valamint, hogy a vádlottakat kötelezzék 160.000 lejes perköltség megtérítésére.
Az ügyet a bukaresti törvényszék tárgyalja.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában