Eurostat

2023.08.17. 08:05

Románia egyike azoknak az uniós országoknak, amelyeknek csökkent az ipari termelése

Agerpres

Éves szinten 1,2 százalékkal csökkent az ipari termelés az EU-ban és az euróövezetben, Észtországban, Bulgáriában, Belgiumban, Hollandiában, Svédországban, Luxemburgban és Romániában volt a legjelentősebb a visszaesés - derül ki az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat szerdán közölt adataiból.
Éves viszonylatban az ipari termelés Dániában (+12,3 százalék), Írországban (+8,3 százalék) és Szlovákiában (+3,6 százalék) bővült a legjelentősebben. A legnagyobb visszaesést Észtországban (-12,7 százalék), Bulgáriában (-9,3 százalék), Belgiumban (-7,6 százalék), Hollandiában (-7,4 százalék), Svédországban (-6,7 százalék), Luxemburgban (-6,5 százalék) és Romániában (-6,4 százalék) mérték.
Az EU-ban a tőkejavak termelése 0,7 százalékkal csökkent a májusi 1,2 százalékos növekedés után, míg az energiatermelés 0,5 százalékkal nőtt az előző havi 2,5 százalékos visszaesést követően. Eközben a nem tartós fogyasztási cikkek, illetve a tartós fogyasztási cikkek és a köztes javak termelése egyaránt 0,4 százalékkal csökkent egy hónap alatt.
Júniusban az euróövezet ipari termelése 0,5 százalékkal nőtt májushoz képest, amikor stagnálást jegyeztek fel. Szakértői várakozások átlagában 0,1 százalékos csökkenés szerepelt. Romániában júniusban 2,1 százalékkal esett vissza az ipari termelés a májusi 1,9 százalékos csökkenést követően.
Egy hónap alatt az ipari termelés Írországban (+13,1 százalék) és Dániában (+6,3 százalék) nőtt a legjelentősebben és Svédországban (-5,3 százalék), illetve Finnországban és Máltán csökkent a legnagyobb mértékben, egyaránt 3,3 százalékkal.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában