Tüntetés

2023.08.17. 17:35

Rafila: A minisztérium előtt tüntetők valótlanságokat állítanak

Zavarkeltőnek és felelőtlennek nevezte csütörtökön Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) bukaresti oltásellenes tüntetését.

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Sajtótájékoztatóján a tárcavezető hangsúlyozta, a tiltakozók által kifogásolt országos oltási stratégia tervezete mindössze rögzíti az oltási program működésének alapelveit, és mindenki számára biztosítja a hozzáférést a vakcinákhoz. Mint mondta, az elmúlt 10-15 évben aggasztóan csökkent az átoltottság Romániában, az ország a századik hely alá csúszott az átoltottsági világrangsorban, és európai viszonylatban számos vakcina tekintetében az utolsó helyen kullog. „Ezen változtatni kell gyermekeink és a jövendőbeli generációk védelméért” - szögezte le.
A miniszter rámutatott, az oltások opcionálisak, és az egészségügyi minisztériumnak nem is áll szándékában kötelezővé tenni azokat. A tiltakozók állításával ellentétben a tervezet szövegében nem szerepel a "kötelező" szó - magyarázta. Kifejtette, az AUR tüntetése félretájékoztat, a résztvevők valótlanságokat állítanak, a megmozdulás célja szerinte akadályozni az oltások hasznosságának tudatosítását a lakosságban. „Manipuláció, hazugság, megtévesztés, felelőtlenség az ország gyermekeinek egészségével szemben” - jellemezte az AUR tüntetését Rafila. A tárcavezető hozzátette, a tüntetők az orvosoktól és a szakhatóságoktól származó információk elutasítására biztatják a lakosságot. „Készek habozás nélkül veszélybe sodorni maguk, a gyermekeik, az unokáik életét. Ez nagyon veszélyes!” - fogalmazott.
Az AUR több tagja, törvényhozója és szimpatizánsa tüntet csütörtökön az egészségügyi minisztérium épülete előtt egy törvénytervezet ellen, amellyel szerintük a kormány kötelezővé tenné az oltásokat Romániában. A tiltakozók követelik Alexandru Rafila miniszter lemondását és a közvitára bocsátott új országos oltási stratégia visszavonását.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában