Közlemény

2023.08.16. 15:55

Az amszterdami törvényszék elrendelte a 12 éves kislány megölésével gyanúsított férfi átadását a román hatóságoknak

Agerpres

Az amszterdami törvényszék szerdán elrendelte Ilie Marcel Şerbuc átadását a román hatóságoknak. A férfit Romániában azzal gyanúsítják, hogy megölt egy 12 éves kislányt és a holttestet egy kanapé ágyneműtartójába rejtette.
Az igazságügyi minisztérium közleménye szerint az amszterdami törvényszék határozata jogerős, és a gyanúsítottat várhatóan augusztus végéig visszahozzák az országba.
'Szeretném, ha a gyanúsítottat a lehető leghamarabb átadnák Romániának, hogy a nyomozó hatóságok kivizsgálják és a hazai bíróságok tárgyalják az ügyét. Bármilyen intézkedést vagy ítéletet is szabnak ki az ügyben, azt Romániában kell végrehajtani. Ez a normális egy demokratikus társadalomban' - idézte a közlemény Alina Gorghiu igazságügyi minisztert, aki emlékeztetett arra, hogy mandátuma átvétele óta Ilie Marcel Şerbuc a második szökésben lévő személy, akinek az európai bíróságok elrendelték az átadását a román hatóságoknak.
A műanyag zsákba csomagolt, oszlásnak indult holttestet június 3-án találta meg egy bukaresti lakás tulajdonosa, miután az albérlői elhagyták az ingatlant. A fővárosi ügyészség hivatalból eljárást indított az ügyben, és a holttestet az Igazságügyi Orvostani Intézetbe (INML) szállították. A genetikai vizsgálat kimutatta, hogy a holttest egy 12 éves, erőszakos halált halt lányé. Úgy tudták azonosítani, hogy a genetikai profilját összehasonlították az apja genetikai adataival.
A lány eltűnését korábban a biológiai apja jelentette. A gyermek az anyjával és a nő élettársával, Ilie Marcel Şerbuckal élt Bukarestben, egy negyedik kerületi tömbházlakásban.
Utóbb nyilvánosságra került egy hangfelvétel, amely szerint Şerbuc azt mondja a nőnek: nem akarta bántani a lányt, de egy dulakodássá fajuló spontán konfliktus során meglökte a gyermeket, aki beütötte a fejét a fürdőkádba.
A lány anyja és az élettársa a férfi tette után elhagyta Romániát. A nőt Spanyolországban fogták el. Az ügyészek kihallgatták, és semmi nem utalt arra, hogy köze lenne a bűncselekményhez.
Élettársa nevére európai elfogatóparancsot bocsátottak ki, és Hollandiában letartóztatták, de megtagadta visszaküldését Romániába.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában