Sed Lex

2023.08.11. 18:30

A pénzügyi szakszervezetek különálló közalkalmazotti besorolását követelnek a bértörvényben

Forrás: Digi24

Agerpres

A pénzügyminisztérium kötelezettséget vállalt arra, hogy nem bocsát el személyzetet sem a saját apparátusában, sem az alárendeltségében működő intézményekben, és augusztus 21-ig jogszabálytervezetet dolgoz ki arról, hogy valamennyi alkalmazott egységesen a beosztásának megfelelő maximális bértörvény szerinti fizetést kapja meg, a bírósági határozatok figyelembevételével - tájékoztatott pénteken a Sed Lex szakszervezeti szövetség.
Facebook-oldalán az érdekvédelmi szervezet arról számolt be, hogy a pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények alkalmazottjainak országszerte megszervezett pénteki tiltakozásai nyomán Marcel Boloş tárcavezető fogadta a képviselőiket.
A Pénzügyi Szakszervezetek Országos Szövetségének elnöke, Vasile Marica a megbeszélés után elmondta, követelték a minisztertől annak a javaslatnak a sürgős kidolgozását, hogy a pénzügyminisztérium és alárendelt intézményeinek alkalmazottait különálló közalkalmazotti kategóriába sorolják be az új bértörvényben. Követelték egy szakbizottság létrehozását, amely kidolgozza a pénzügyminisztériumi alkalmazottak jogállását. Megígértették emellett a miniszterrel, hogy nem bocsát el személyzetet sem saját apparátusában, sem az alárendeltségében működő intézményekben, mivel így is munkaerőhiány van - fűzte hozzá Marica.
Nem utolsósorban követelték a tárcától egy olyan jogszabálytervezet kidolgozását augusztus 21-éig, amely előírja, hogy valamennyi alkalmazott egységesen a beosztásának megfelelő maximális bértörvény szerinti fizetést kapja meg, a bírósági határozatok figyelembevételével. Figyelmeztettek, hogy ha a minisztérium nem dolgozza ki 21-ig a tervezetet, augusztus 22-én újrakezdik a tiltakozó akciókat.
A pénzügyminisztérium alárendeltségében működő intézmények több mint 15 ezer alkalmazottja csütörtökön spontán sztrájkba kezdett, pénteken pedig országszerte folytatták a tiltakozó akciót. Becsléseik szerint a kormány tervezett költségcsökkentő intézkedései a rendszer több mint 22 ezer alkalmazottját fogják negatívan érinteni.
Vasile Marica csütörtökön azt mondta, a szakszervezet eredetileg augusztus 22-étől tartott volna országos tiltakozásokat, a szakszervezeti tagok azonban "még nagyobb haragra gerjedtek és spontán sztrájkba kezdtek".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában