Menet

2023.07.29. 20:05

Több ezren vesznek részt az idei Bucharest Pride felvonuláson, incidensek nélkül zajlik az esemény

Agerpres

Több ezren vettek részt a szombat esti órákban a romániai LMBTQIA+ közösség jogait támogató Bucharest Pride felvonuláson.
A résztvevők 17 órától gyülekeztek a kormánypalota előtti téren. Egy óra elteltével elindult a menet a parlament épülete melletti Izvor park irányába. A felvonulás 22 óráig tart.
A menet résztvevői - köztük gyermekes családok - élénk színű öltözetben, transzparensekkel, zászlókkal és rengeteg lufival felszerelkezve, Rihanna Umbrella című dalára énekeltek és táncoltak. Igyekeztek felhívni magukra a járókelők, illetve az erkélyeken és a Győzelem sugárút (Calea Victoriei) éttermeinek, kávézóinak teraszain tartózkodó bukarestiek figyelmét, akiknek nagy része megtapsolta őket.
Többen transzparenseket emeltek a magasba a következő üzenetekkel: 'Félelmeitek = cenzúra mint állampolitika', 'Képzett Romániát, ne diszkriminációt', 'Nem a homofób és transzfób törvényekre', 'Ti megaláztok minket, mi ellenállással válaszolunk', 'A szeretet nem genderfüggő'.
Az esemény incidensek nélkül zajlik, a felvonulás résztvevőinek biztonságáról a rendőrség és a csendőrség gondoskodik.
Akadtak olyan járókelők is, akik nem értettek egyet a felvonulással. Két férfi 'A homoszexualitás tönkreteszi a születésszámot' és a 'Románia nem Szodoma' feliratú plakátot tartott a magasba.
Az esemény támogatására létrehozták a fiialiat.ro weboldalt, ahol az emberek üzenetekkel támogathatják az LMBTQIA+ közösséget. Szombat este hét óráig több mint 2600 üzenet érkezett az oldalra. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában