ISU

2023.07.27. 11:24

Tizekilenc megyében és a fővárosban volt szükség a tűzoltók bevetésére a rossz idő okozta károk elhárítására

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Tizenkilenc megye 53 településén és Bukarestben volt szükség az elmúlt 24 órában a katonai tűzoltók bevetésére a heves esőzések és az erős szél okozta károk elhárítására. A szélsőséges természeti jelenségek négy személy életét követelték - tájékoztatott csütörtökön a Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (IGSU).
A közlemény szerint szerdán és a csütörtökre virradó éjszaka Fehér, Argeş, Bákó, Bihar, Botoşani, Brassó, Krassó-Szörény, Konstanca, Kovászna, Hargita, Hunyad, Máramaros, Maros, Neamţ, Olt, Szatmár, Szeben, Suceava és Tulcea megyében és a fővárosban riasztották az IGSU munkatársait. Három személy villámcsapás nyomán vesztette életét Botoşani és Krassó-Szörény megyében, egy személy pedig Fehér megyében halt meg, amikor a vihar által kidöntött fa az autójára zuhant.
A tűzoltók eltakarítottak az erős szél által kidöntött 117 fát, hat oszlopot és több lerepített épületelemet, amelyek az úttestre, kocsikra vagy épületekre estek. Ugyanakkor egy melléképületből, hét pincéből, két alagsorból és két utcáról kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Az IGSU szerint kilenc házban, 16 tömbházban és 18 személygépkocsiban esett kár.
A katasztrófavédelem felszólítja a lakosságot, hogy vegye figyelembe a hatóságok ajánlásait, a Ro-Alert rendszeren keresztül küldött figyelmeztetéseket. Rámutatnak, hogy a vészhelyzetek számos hatása korlátozható vagy akár meg is szüntethető, ha a polgárok időben cselekszenek és ismerik a helyes reagálási módot. Emiatt azt is tanácsolják a polgároknak, hogy tájékozódjanak a https://fiipregatit.ro/ platformon elérhető útmutatók révén. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában