Nyilatkozat

2023.07.05. 14:11

Marcel Ciolacu: Ellenőrzések lesznek a romániai idősotthonokban

Ellenőrzéseket rendeltek el a romániai idősotthonokban - jelentette be szerdán Marcel Ciolacu miniszterelnök.

Agerpres

A kormányfő kétnapos munkalátogatáson tartózkodik Berlinben. Itteni nyilatkozatában kitért a voluntari-i idősotthonokban történtek ügyére is. A téma kapcsán rámutatott, valamennyi idősotthonnál ellenőrzésekre van szükség, egyeztetett már erről két miniszterrel és el is rendelték az ellenőrzéseket.
A szervezett bűnözés és terrorizmus elleni ügyészség (DIICOT) szerdán őrizetbe vett 24 személyt, kettőt pedig hatósági felügyelet alá helyezett a voluntari-i idősotthonokban történt visszaélések ügyében.
A DIICOT több bentlakásos idősotthonban végzett házkutatást, amelyek eredményeképpen több mint száz lakót mentettek ki, miután kiderült, hogy a kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő idős személyek bántalmazásnak, éheztetésnek voltak kitéve, és ingyenmunkára kényszerítették őket.
A rendőrség kedden közölte, hogy az embertelen körülmények között tartott idősek közül 56-ot kórházba szállítottak. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az 56-ból négy személyt kellett bent tartani a kórházban.
A nyomozók szerint 2020 novemberében alakult meg Ilfov megyében az a két bűnszervezet, amely az öregotthonok kiszolgáltatott, sok esetben fogyatékkal élő lakóit éheztette, kihasználta, bántalmazta, embertelen körülmények között tartotta és fizetség nélküli munkára kényszerítette. Mindemellett az előírt orvosi és higiéniai ellátást sem kapták meg az áldozatok.
Az ügyészek szerdán a 24 gyanúsított előzetes letartóztatását kérték a bukaresti törvényszéktől. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában