Ígéret

2023.07.28. 20:02

Ciolacu: Nem lesznek új adók vagy bércsökkenéshez vezető megszorítások

Forrás: gov.ro

Agerpres

Marcel Ciolacu kormányfő pénteken kijelentette, hogy az állami költségeket csökkentő intézkedések tervezeteit jövő héten ismertetik, és megjegyezte, hogy nem lesznek új adók vagy bércsökkenéshez vezető megszorítások, hanem 'a tisztességes versenykörnyezet újraszabályozására' tesznek próbát.

Ciolacu szerint Románia nem fog sem gazdasági válságba, sem recesszióba kerülni, hanem az év végére gazdasági növekedést fog elérni, a nagy kihívás pedig az országos helyreállítási tervben (PNRR) előírt költségvetési hiánycél elérése lesz.

Az újságírók azon kérdésére, hogy jelenleg hogy áll a költségek csökkentésére irányuló terv, Ciolacu így válaszolt: 'nagyon jól'. Hozzátette, hogy hétfőn még egyeztet a témában a pénzügyminiszterrel, és csaknem bizonyos, hogy jövő héten, csütörtökig, ismertetik az intézkedési csomagot, és ha lehet, a kormányülésen is napirendre kerül.

'Egyetlen olyan intézkedés sincs, amely a fizetéscsökkentést célozná' - felelte Ciolacu az újságírók azon kérdésére, hogy az intézkedések között szerepel-e az IT-szektorban dolgozók fizetésének a csökkentése.

Vannak olyan időszakok, amikor az állam megengedheti magának, hogy bizonyos kedvezményeket biztosítson, és vannak olyan időszakok, amikor ezt nem teheti meg - mondta Ciolacu, nyomatékosítva azonban, hogy a kedvezmények megvonása nem fog bércsökkenéshez vezetni. Azokban az esetekben ugyanis megemelik a minimálbért, hogy fedezzék a veszteséget - magyarázta.

Biztosított ugyanakkor arról, hogy nem lesznek új adók, ami történni fog, 'az tulajdonképpen a tisztességes versenykörnyezet helyreállítása az államban'.

Azt is elmondta, hogy a különböző intézkedések rendre fognak hatályba lépni. Az azonban biztos, hogy ezek nem fogják felborítani a makrogazdasági egyensúlyt, nem fognak szociális válságokat okozni, hanem tisztességes versenykörnyezetet teremtenek - szögezte le a kormányfő.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában