Folytatódik a sztrájk

2023.06.11. 10:55

Marius Nistor: Várjuk a szakszervezeti tagok válaszát a kormány új ajánlatára

Forrás: portalinvatamant.ro

Agerpres

Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a kormányfővel lezajlott vasárnapi egyeztetések után kijelentette, hogy hétfőn egyelőre folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, amíg a szakszervezeti tagok meg nem kapják a kabinet legújabb ajánlatáról szóló sürgősségi rendelet tervezetét.

Sajtótájékoztatóján elmondta: Nicolae Ciucă kormányfő a tárgyaláson azt ígérte, hogy a jogszabályjavaslatot még a nap folyamán közvitára bocsátják, így a pedagógusok is megismerhetik, és dönthetnek a további lépésekről. A miniszterelnök hétfőn 10 órára vár választ a szakszervezetektől.

Nistor tájékoztatása szerint a kormány nem vállalta annak a szakszervezeti követelésnek a teljesítését, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben előírt fizetésemeléseket teljes egészében kapják meg a tanügyi alkalmazottak 2024 folyamán. Ezzel szemben azt ajánlották, hogy 2024. január 1-jétől az új bértörvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a tanügyben a fizetéseket jövő év januárjától. Hozzátette: a tanárok döntenek arról, hogy elégedettek-e ezzel az ajánlattal, és hétfőn továbbítják a kormánynak a válaszukat. 'Addig a sztrájk folytatódik" - szögezte le.

Simion Hăncescu, a Tanügyi Szabad Szakszervezetek Szövetségének (FSLI) elnöke elmondta, a kormány ajánlata szerint a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet tagjai 2027-ig évente egy 1500 lejes, a kisegítő személyzet tagjai pedig 500 lejes pluszjuttatásban részesülnek, és 2024. január 1-jétől az új bértörvény bértáblájában szereplő fizetés és a 2023. december 31-i bér közötti különbség 50 százalékát kapják meg. Emellett június elsejétől egységesen 25 százalékkal nőnek a bérek a tanügyben.

'Holnap sztrájk van minden iskolában' - szögezte még le Hăncescu.

A tanügyi általános sztrájk május 22-én kezdődött.

 

Ciucă: közvitára bocsátja a kormány a tanárok béremeléséről szóló új sürgősségi rendelet tervezetét

Közvitára bocsát vasárnap a kormány egy újabb sürgősségirendelet-tervezetet a tanügyi béremelésekről - jelentette be Nicolae Ciucă. A kormányülés elején a miniszterelnök beszámolt a szakszervezetek vezetőivel tartott reggeli találkozójáról, amelyen a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke, Marcel Ciolacu, illetve az oktatási és a munkaügyi miniszter is részt vett. Ciucă szavai szerint a tárgyalások célja az volt, hogy mielőbb véget érjen a tanügyi sztrájk.

A miniszterelnök elmondta, hogy a sürgősségi rendelet tervezete egységesen 25 százalékos fizetésemelést ír elő június elsejétől valamennyi tanügyi alkalmazottnak. 'Emellett megegyeztünk a szakszervezetekkel abban, hogy az új közalkalmazotti bértörvény szerint a kezdő tanárok bére az országos bruttó átlagfizetés lesz' - tette hozzá.

A kormányfő tájékoztatása szerint a tervezet előírja azt is, hogy 2024. január 1-jétől a új közalkalmazotti bértörvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a tanügyben a fizetéseket jövő év januárjától a korábban ígért 40 százalék helyett. Ezen kívül a pedagógusok és a kisegítő tanszemélyzet tagjai 2027-ig évente egy 1500 lejes, a kisegítő személyzet tagjai pedig 500 lejes pluszjuttatásban részesülnek.

Ciucă hangsúlyozta, hogy van fedezet az elfogadás előtt álló sürgősségi rendelet előírásainak alkalmazására, a jogszabály nem okoz majd költségvetési "zavarokat". A szakszervetekkel tartott egyeztetésen elhangzottakból kiindulva meggyőződését fejezte ki, hogy a tanárok bízni fognak a kormány ígéreteinek betartásában.

A miniszterelnök közölte azt is, hogy hétfő 10 óráig várja a szakszervezetek álláspontját a sürgősségi rendelet tervezetéről. A jogszabályjavaslatot egy későbbi ülésén fogadja el a kormány.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában