Sztrájk a tanügyben

2023.06.09. 09:21

Húszezer embert várnak a pénteki bukaresti tiltakozó felvonulásra

Illusztráció

Forrás: news.ro

Agerpres

Mintegy 20 ezer tanügyi alkalmazott részvételére számítanak az oktatási szakszervezetek a pénteki bukaresti tiltakozó akciókra. A tüntetők 11 órakor a kormánypalota előtti téren gyülekeznek, ahonnan az elnöki hivatal elé vonulnak.

A kormány a csütörtöki ülésén 'pótlólagos garanciaként' egy szándéknyilatkozat fogadott el pedagógusok bérezésének javításáról, amelynek függeléke szerint az új közalkalmazotti bértörvényben a kezdő tanárok, illetve egyetemi asszisztensek bérét a 2023-as társadalombiztosítási költségvetésnél alkalmazott országos átlagbér szintjére emelik.

A Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke, Marius Nistor azt nyilatkozta, hogy a kormány által elfogadott memorandum nem sok jogi garanciát nyújt a tanügyi alkalmazottak követeléseinek rendezésére. Hozzátette, hogy a szakszervezeteknek vannak olyan kéréseik is, amelyek nem kerültek be a dokumentumba. Ezért Nistor arra kérte a tanügyi alkalmazottakat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a pénteki bukaresti tiltakozó felvonuláson.

A szakszervezetek június 6-án arról számoltak be egy közleményben, hogy a sztrájk kirobbantását aláírásukkal támogató tanügyi alkalmazottak 86,93 százaléka továbbra sem veszi fel a munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában