Büntetés

2023.06.23. 16:12

Felfüggesztette a bukaresti ítélőtábla a BRD-re kiszabott fogyasztóvédelmi bírságot

Agerpres

Helyt adott a pénzintézet keresetének, és az alapfokú ítélet kihirdetéséig felfüggesztette pénteken a bukaresti ítélőtábla az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) rendeletét a Román Fejlesztési Bankra (BRD) kiszabott bírságról.
A hatóság korábban tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt büntette meg a bankot.
A bukaresti ítélőtábla ítélete öt napon belül megfellebbezhető - olvasható a romániai bíróságok portálján.
A fogyasztóvédelmi hatóság májusban jelentette be, hogy tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat miatt összesen 550.000 lejre bírságolt 11 bankot: ING Bank, First Bank, Credite Europe Bank, OTP Bank, Alpha Bank, Transilvania Bank, Raiffeisen Bank, BCR, Patria Bank, Unicredit Bank, BRD Groupe Societe Generale.
Az ANPC szerint ezek a pénzintézetek a 10 évesnél nagyobb futamidejű hitelek esetében úgy állították össze a törlesztési tervet, hogy az első években a törlesztőrészlet 25 százalékát tette ki a hitel és 75 százalékát a kamatok. Ezzel a számítási módszerrel a fogyasztók valójában túlnyomórészt kamatot fizettek - állapította meg a hatóság.
Utóbb a hatóság bejelentette, hogy 400.000 lejre bírságolt további nyolc bankot, szintén a 10 évesnél nagyobb futamidejű hitelek törlesztési ütemterve miatt. Az érintett pénzintézetek: Exim Bank, Procredit Bank, Intesa Sanpaolo, Techventures Bank (a volt Vasúti Kereskedelmi Bank), Libra Bank, CEC Bank, Garanti Bank és Vista Bank. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában