Riasztás

2023.06.14. 12:08

Elsőfokú vihar- és árvízriasztás az ország délnyugati részében

Illusztráció

Fotó: Alexandru Nițescu

Agerpres

Elsőfokú (sárga jelzésű) viharriasztást adott ki szerdán hat megyére az Országos Meteorológiai Szolgálat (ANM). A riasztás csütörtökre virradó éjszaka lép érvénybe.
Az előrejelzés szerint csütörtök hajnali 2 órától egészen délig a Bánság déli, Olténia északi részében, valamint a Déli-Kárpátok nyugati felében időszakosan fokozott lesz a légköri instabilitás, ami dörgésektől, villámlásoktól kísért felhőszakadásokban fog megnyilvánulni. A leeső csapadék mennyisége eléri a 20-25 litert négyzetméterenként, elszigetelten meghaladhatja a 30-40 litert is.
A következő megyék állnak riasztás alatt: Krassó-Szörény, Dolj, Gorj, Hunyad, Mehedinţi és Vâlcea. A meteorológusok figyelmeztetnek ugyanakkor, hogy június 19-éig az ország túlnyomó részében fokozott lesz a légköri instabilitás.

Továbbá újabb első- (sárga) és másodfokú (narancssárga) árvízriasztásokat adott ki szerdán az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet (INHGA) az ország délnyugati részének folyóvizeire.
A szakemberek szerint a szerdán 11 órakor hatályba lépett riasztás csütörtök délig érvényes. Ez idő alatt az eddigi és a várható csapadék miatt nagy mennyiségű víz árad le a patakokon, lejtőkön és vízfolyásokon, villámárvizek alakulhatnak ki, és a vízállás meghaladhatja a másodfokú készültségi szintet a Pogányos (Krassó-Szörény megye) és a Berzava (Temes megye) vízgyűjtő medencéjében.
Ugyanebben az időszakban érvényben van egy elsőfokú riasztás a Pogányos, Berzava és Moraviţa (Krassó-Szörény és Temes megye), valamint a Zsil (Mehedinţi és Dolj megye) vízgyűjtő medencéjében.
Szintén elsőfokú árvízkészültséget rendeltek el a hidrológusok csütörtök reggel 6 és déli 12 óra között a következő folyók vízgyűjtő medencéjére: Temes (Krassó-Szörény és Temes megye), Karas, Néra (Krassó-Szörény megye), Cserna (Gorj és Krassó-Szörény megye), a Duna kis mellékfolyói (Dolj, Mehedinţi és Krassó-Szörény megye), Desnăţui (Mehedinţi és Dolj megye), Zsil és Motru (Gorj és Mehedinţi megye).

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában