Bértörvény

2023.06.08. 14:05

Deca: A kormány egy nyilatkozatot is elfogadott plusz garanciaként a tanügyi alkalmazottaknak ígért fizetésemelésre

Csütörtöki ülésén a kormány az új közalkalmazotti bértörvényről szóló memorandum függelékeként elfogadott egy nyilatkozatot is a tanügyi alkalmazottak javadalmazására vonatkozó ágazati politikáról - jelentette be a kormányülés utáni sajtótájékoztatóján Ligia Deca.

Agerpres
Az oktatási miniszter közlése szerint ez a nyilatkozat is megjelenik a Hivatalos Közlönyben, és plusz garanciát jelent arra, hogy a tanügyben dolgozók megkapják az őket megillető béremelést. Ezzel szerinte teljesült a tanügyi szakszervezeteknek az a kérése, hogy a kormány egy Hivatalos Közlönyben megjelentetett jogszabállyal szavatolja a fizetésük növelését.
Deca elmondta, hogy a csütörtökön elfogadott memorandum első része a kormány oktatásfejlesztő intézkedéseit foglalja össze: az elmúlt két év béremeléseit, a közoktatási és a felsőoktatási infrastruktúrát érintő beruházásokat. A második rész az új tanügyi törvényeknek a pedagógusi életpályát támogató előírásait összegzi.
A memorandum mindezek mellett szavatolja, hogy a jövő évben hatályba lépő új közalkalmazotti bértörvényben a tanári bértábla az országos átlagfizetésnél fog kezdődni a közoktatásban és a felsőoktatásban. Emellett szavatolja azt is, hogy tanügyi alkalmazottak a fizetett szabadságuk idején a bérüknek megfelelő szabadságpénzre jogosultak, illetve előírja, hogy a tanügyi alkalmazottak január elsejétől az új közalkalmazotti bértörvényben előírt fizetésemelésüknek a 40 százalékát kapják meg.
Deca közölte azt is, hogy elfogadásuk előtt a kormány konzultált a tanügyi szakszervezetekkel a memorandumról és a nyilatkozatról egyaránt. Hozzátette, hogy a következőkben folytatják a tárgyalásokat a szakszervezetekkel a kollektív munkaszerződésről és az új közalkalmazotti bértörvényről.
Arra a kérdésre, hogy a kormány által elfogadott nyilatkozat jogszabálynak minősül-e, a miniszter kijelentette: 'Ez egy kormányzati kötelezettségvállalás, ami megjelenik a Hivatalos Közlönyben'.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában