Intézkedés

2023.06.30. 13:23

Ciolacu: A kormányülésen elfogadjuk sürgősségi rendeletet, amely megállítja az alapélelmiszerek árának emelkedését

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök pénteken bejelentette, hogy a kormány elfogadja azt a sürgősségi rendeletet, amely megállítja az alapélelmiszerek árának emelkedését, és leszögezte, hogy ez az intézkedés segít növelni az állampolgárok vásárlóerejét.
A kormányülés elején Ciolacu leszögezte, hogy ez az első fontos célkitűzése az általa vezetett kabinetnek, és a sürgősségi rendelet értelmében 14 alapélelmiszer ára fog csökkeni az árrés ideiglenes korlátozásával.
Nyomatékosította azonban, hogy kizárólag az árrés ideiglenes korlátozásával a romániai lakosság nem remélheti, hogy jobb minőségű élelmiszerekhez jut hozzá decens áron, emiatt támogatni kell a hazai termelési és a feldolgozói ágazatot is.
'Kollégáimmal együtt ma egy 600 millió eurós támogatási programot is jóváhagyunk a romániai élelmiszeripari vállalatok számára. Ismét elkezdődhetnek a beruházások a feldolgozóüzemekbe' - tette hozzá Ciolacu.
A mezőgazdasági minisztérium honlapján szerdán tették közzé a sürgősségi rendelet tervezetét, amellyel a kormány árréskorlátozással tervezi csökkenteni bizonyos alapélelmiszerek árát.
A tervezet értelmében a 14 élelmiszertermékre és termékcsoportra vonatkozó árréskorlátozás három hónapig lesz érvényben. Az intézkedés a termelési, behozatali, forgalmazási és kiskereskedelmi láncban részt vevő valamennyi jogi személyre érvényes, szervezeti formától függetlenül.
A sürgősségi rendelet tervezete szerint a feldolgozók legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló előállítási árhoz képest. Az elosztási lánc az abban részt vevők számától függetlenül legtöbb 5 százalékos árréssel dolgozhat a beszerzési és működési költségekhez képest. A kereskedők legfeljebb 20 százalékos árrést alkalmazhatnak a beszerzési, illetve a közvetlen és közvetett költségeket magában foglaló árhoz viszonyítva.
A rendelettervezet azt is megszabja, hogy az árrést az érintett termékek áfa nélküli értékére kell rászámolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában