Iaşi-i program

2023.06.29. 14:13

Ciolacu: A kormány folytatja az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a diszkrimináció elleni küzdelmet

Forrás: Facebook/Guvernul României

Agerpres

Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön, a iaşi-i pogrom 82. évfordulójának megemlékezésén küldött üzenetében kifejtette, a kormány 'szilárdan' elkötelezett amellett, hogy folytatja az antiszemitizmus, az idegengyűlölet, a diszkrimináció és a gyűlöletbeszéd elleni küzdelmet, a múlt emlékének megőrzését és a holokauszttagadás elítélését, a túlélők támogatását és védelmét, valamint a holokauszttal kapcsolatos oktatás és kutatás előmozdítását.
Ciolacu felidézi, hogy Iaşi zsidó lakosságának körülbelül egyharmada vált a diszkriminatív, antiszemita és rasszista politika áldozatává, amely a román történelem eme 'sötét pillanatát' jellemezte. Több mint 13.000 zsidó - férfiak, nők és gyerekek - váltak áldozatául a iaşi-i pogromnak - tette hozzá.
'Ma ennek a tragikus eseménynek az áldozataira emlékezünk, amely a Romániát és Európát fokozatosan megmérgező agresszív és zsigeri antiszemitizmus eredményeként történt' - fogalmazott a miniszterelnök.
Leszögezi továbbá, hogy a Iaşi-ban történt események és az időszakot jellemző szélsőséges megnyilvánulások tragikus következményei 'ma azt a becsületbeli kötelezettséget róják ránk, hogy a történelmet felelősségteljes módon mindannyian elismerjük, vállaljuk és megismerjük, hogy az ne ismétlődjön meg'.
'Ezért felelősségünk emlékezni a múltra, életben tartani a történtek emlékezetét, különösen a fiatalabb nemzedékek számára. Felelősségünk, hogy elítéljük Románia részvételét a holokausztban, hogy védelmezzük a kevés megmaradt túlélőt, és hogy továbbra is támogassuk a zsidók és a holokauszt történelmének oktatását' - mutat rá Ciolacu.
Hangsúlyozza továbbá, hogy folytatni kell a küzdelmet 'az antiszemitizmus és az intolerancia, a diszkrimináció vagy a gyűlöletkeltés minden megnyilvánulása ellen', és 'habozás nélkül nyilvánosan el kell ítélni a holokauszt tagadására vagy elferdítésére irányuló minden kísérletet, és meg kell védeni a román társadalmat minden ilyen jellegű fenyegetésekkel szemben'.
'2022. február 24-én Oroszország ismét háborút hozott az európai kontinensre indokolatlan és kiprovokálatlan katonai agressziót indítva Ukrajna ellen. A koronavírus-világjárvány és az Ukrajna elleni orosz katonai agresszió együtt járt az antiszemita diskurzusok aggasztó elburjánzásával és a holokauszt bagatellizálásával és elferdítésével, az antiszemita, intoleráns és diszkriminatív megnyilvánulások sokasodásával, különösen a virtuális környezetben, ami világszerte káros hatással van a zsidó közösségekre, valamint a társadalmi kapcsolatokra és a demokratikus társadalmak kohéziójára' - fogalmazott Marcel Ciolacu.
A kormányfő szerint a iaşi-i pogromra való megemlékezés 'egyben felszólítás is arra, hogy ne hagyjuk, hogy a gyűlölet, a tudatlanság vagy a tagadás fenyegetése eluralkodjon rajtunk, és továbbra is megértéssel, szeretettel és tisztelettel építsük újjá azt, amit egyes őseink megpróbáltak strukturálisan, kegyetlenül lerombolni".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában