Különnyugdíj

2023.06.29. 15:11

Bírósági források szerint az ICCJ megtámadja az alkotmánybíróságon a különnyugdíjakat szabályozó új törvényt

A legfelsőbb bíróság (ICCJ) csütörtökön úgy döntött, hogy megtámadja az alkotmánybíróságon a különnyugdíjakat szabályozó új törvényt, illetve a nyugdíjkorhatár megemeléséről szóló jogszabályt is - nyilatkozták az AGERPRES-nek bírósági források.

Illusztráció

Agerpres

A képviselőház szerdán döntő házként elfogadta a különnyugdíjakról szóló törvénytervezetet. A jogszabályjavaslatot 209 képviselő támogatta, 27-en ellene szavaztak, 17-en tartózkodtak.
Az alsóház hétfőn már elfogadta a tervezetet, de visszaküldte a szenátusnak, arra hivatkozva, hogy az elfogadott módosító javaslatok jelentős tartalmi eltéréseket eredményeztek a felsőházban korábban szavazásra bocsátott változathoz képest. Így a szenátus szerdán ismét jóváhagyta a tervezetet, majd a képviselőház is újból elfogadta döntő házként.
A törvény célja, hogy a szolgálati nyugdíjakat az adott szakterületen eltöltött szolgálati idő alapján számítsák ki, és a minimális járulékköteles szolgálati időt az állami nyugdíjrendszerben alkalmazotthoz igazítsák.
A jogszabály a bírák és ügyészek, a katonák, a diplomaták, a parlamenti köztisztviselők, a számvevőszék személyzete és a polgári légiközlekedési személyzet nyugdíjáról rendelkezik.
A tervezet nem szünteti meg ezeket a különnyugdíjakat, hanem elrendeli a hozzájárulásos alapú nyugdíjra történő fokozatos átállást 2043-ig - jelentette ki a Szociáldemokrata Párt (PSD) törvényhozója, Adrian Solomon.
A törvény értelmében a bírák és az ügyészek 2028-ig a jelenlegi feltételek mellett vonulhatnak nyugdíjba, azaz életkortól függetlenül a tisztségben eltöltött legalább 25 év szolgálati idő után kérhetik a nyugdíjazásukat, és nyugdíjuk összege az utolsó ledolgozott hónapban kapott bruttó fizetés és pótlékok 80 százaléka lesz. A nyugdíjba vonuló katonák esetében szintén a jelenlegi szabályok lesznek érvényesek a következő öt évben.
A nyugdíjaknak a 4000 lejt meghaladó részére 15 százalékos adót vetnek ki - áll még a jogszabályban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában