Kormányalakítás

2023.06.14. 11:47

A PNL az energiaügyi tárcát ajánlotta fel az RMDSZ-nek, a Szövetség a fejlesztési tárcát akarta

Agerpres

Nicolae Ciucă PNL-elnök szerdán kijelentette, a liberálisok mindenekelőtt a kormányfőcseréről szóló eredeti megállapodás betartását kérték, és amikor ez már nem volt lehetséges, az energiaügyi minisztérium vezetését ajánlották fel az RMDSZ-nek, amit az alakulat vezetői elutasítottak, és a fejlesztési minisztériumot kérték. „Amikor nem volt lehetséges az egyezmény betartása, megállapodtunk, hogy a két párt, a PNL és a PSD egy-egy tárcát ajánl az RMDSZ-nek. Mi az energiaügyi tárcát ajánlottuk fel” - szögezte le a Nemzeti Liberális Párt elnöke a párt parlamenti frakcióinak együttes ülése után.
Újságírói kérdésre válaszolva azt is kifejtette, hogy az RMDSZ képviselői nem maradhatnak kormánytisztségekben az új kormányban. Ezeket a tisztségeket kizárólag a PSD és a PNL tagjai töltik majd be, illetve néhány tisztséget a nemzeti kisebbségek parlamenti csoportja kap meg a parlamenti támogatásra vonatkozó politikai egyezség alapján.
Nicolae Ciucă kedden lemondott kormányfői tisztségéből. Klaus Iohannis államelnök Marcel Ciolacu PSD-elnököt bízta meg a kormányalakítással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában