Sztrájk

2023.05.24. 16:28

Több mint harmincezren írták alá a sztrájkoló tanárokkal szolidarizáló Declic-petíciót

Illusztráció

Agerpres

Néhány óra alatt több mint harmincezren írták alá a Declic szervezet petícióját, amelyben támogatásukról biztosítják a sztrájkoló tanárokat, és a tanügyi alkalmazottak bérének növelését, valamint az iskolák infrastrukturális modernizálását követelik a kormánytól.
A Declic azt írja az AGERPRES hírügynökséghez eljuttatott közleményében, a szervezet tagjai szolidárisak a sztrájkoló oktatókkal. Kifejtik, a Romániában dolgozó több mint 230.000 tanügyi alkalmazott a létminimum határán él, egy kezdő tanár bére még a 2500 lejt sem éri el, és a nyugdíjkorhatár közeledtével is csak legtöbb 4500 lejig emelkedik egy tanár fizetése.
A gyengén képzett, vagy éppenséggel szakképzetlen oktatók miatt az országban hatalmas méreteket öltött a funkcionális analfabetizmus: a tanulók csaknem 45 százaléka olyan alapvető kompetenciákkal sem rendelkezik, mint az olvasás, az írás és a számolás - hívja fel a figyelmet a Declic. „A petíció aláírói úgy gondolják, hogy a tanári fizetések valós növekedése jól képzett fiatalokat vonzana a katedrára” - írja a civil szervezet. Antoniu Bumb, a Declic aktivistája azt kéri a kormánytól, hogy szüntesse meg a különnyugdíjakat, és az így megtakarított pénzből biztosítson elfogadható fizetéseket a tanárok számára.
A petíció arra is rámutat, hogy az alacsony tanári jövedelmek miatt sok jól képzett fiatal más pálya után néz; ez a magyarázata, hogy Romániában 4000 szakképzetlen oktató tanítja a gyerekeket különböző iskolákban, és 6000 nyugdíjas tanárt hívtak vissza tanítani a súlyos munkaerőhiány miatt. A petíció teljes szövege itt érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában