Egészségügy

2023.05.19. 16:27

Rafila: Évente több mint 1000 gyermek születik szívfejlődési rendellenességgel

Illusztráció

Agerpres

Évente több mint 1000 csecsemő születik szívfejlődési rendellenességgel Romániában, közülük 600-at az országban megműtenek, 200-at terápiás beavatkozással kezelnek, és mintegy 120 további súlyos állapotú gyermek külföldre kerül - számolt be a bukaresti sürgősségi gyermekkórházban tartott pénteki sajtótájékoztatóján Alexandru Rafila.
Az egészségügyi miniszter elmondta, a Romániában kezelt 800 szívbeteg gyermek esetében a halálozások aránya 5 százalék alatt van, szemben a 6-7 százalékos nemzetközi átlaggal.
Rafila szerint jelenleg több mint 140, szívfejlődési rendellenességek kezelésére szakosodott egészségügyi szakembert - szívsebészeket, altatóorvosokat, intenzív terápiás orvosokat, asszisztenseket - képeznek ki Romániában és Olaszországban. Nekik köszönhetően 2026-ra az összes szívfejlődési rendellenességgel küzdő gyermeket Romániában lehet majd megműteni.
A tárcavezető elmondta azt is, hogy az országos helyreállítási terven keresztül lehívott uniós forrásokból a szívfejlődési rendellenességekben szenvedő gyermekek szállítására alkalmas, speciális mentőautókat vásárol az egészségügyi minisztérium. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában