Közlemény

2023.05.30. 18:05

Az üres álláshelyek betöltéséről és az új bértörvényről tárgyalt a miniszterelnök az egészségügyi szakszervezet képviselőivel

Nicolae Ciucă miniszterelnök és Marcel Ciolacu képviselőházi elnök kedden tárgyalt az egészségügyi dolgozókat tömörítő Sanitas szakszervezeti szövetség képviselőivel - közölte a kormány.

Agerpres
Az egyeztetésen a finanszírozási prioritásokról, a bérezési méltánytalanságok megszüntetéséről és az új közalkalmazotti bértörvényről volt szó.
A tárgyalásokon elhangzottak szerint a kormány egy memorandummal jóvá fogja hagyni, hogy az egészségügyi intézmények versenyvizsgát hirdessenek a mintegy 14 ezer betöltetlen állásra. Az oktatási ágazatot érintő hasonló jogszabályt már elfogadta a kormány, amely mindkét ágazatot prioritásként kezeli - nyomatékosította a közlemény.
A kabinet ígéretet tett arra is, hogy valamennyi egészségügyi dolgozó megkapja a vakációs utalványt, illetve elfogadnak egy jogszabályt, amellyel a 2017/153-as bértörvény 2-es számú mellékletébe foglalt összes közalkalmazotti kategória fizetése a jogszabályban előírt maximális szintre nő.
Az új közalkalmazotti bértörvényben úgy módosítanak a bértáblán, hogy az egészségügyi asszisztensek magasabb fizetési kategóriába kerüljenek. "Az asszisztenseknek az egészségügyi rendszer működésében betöltött fontos szerepének elismerése tükröződni fog az új kormányprogramban is" - olvasható a közleményben.
Döntés született arról is, hogy a helyhatóságok alárendeltségébe kerülő CFR-kórházak tevékenységének folytonossága érdekében a jelenlegi alkalmazottak megőrizhetik munkahelyüket, ugyanakkor intézkednek a szolgáltatások minőségének javításáról.
A felek abban is megállapodtak, hogy rövidesen lezárják a tárgyalásokat az új kollektív munkaszerződésről.
A Sanitas képviselőivel folytatott egyeztetésen részt vett Alexandru Rafila egészségügyi miniszter, Marian Neacşu kormányfőtitkár és a miniszterelnök tiszteletbeli tanácsadója, Nelu Tătaru orvos is. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában