Törvénytervezet

2023.03.02. 14:57

Gépjárműadó-mentesség járhat a forradalmárigazolvánnyal rendelkező személyeknek

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Mentesítené a gépjárműadó alól a forradalmárigazolvánnyal rendelkező személyeket Florin Roman képviselő. A Nemzeti Liberális Párt (PNL) politikusa tervezetet nyújtott be a parlamentbe az adótörvénykönyv módosítására. E szerint az 1989-es forradalom meghatározó harcosa cím birtokosainak nem kell gépjárműadót fizetniük; ha több autó van a tulajdonukban, akkor az adómentesség csak egy járműre érvényes.
A tervezet indoklása szerint ezt a kedvezményt a 2004/341-es számú törvény jelenleg is előírja a forradalmárigazolvánnyal rendelkező személyeknek, viszont az adótörvénykönyv az önkormányzatokra bízza az alkalmazását. A helyhatóságok nem egységesen járnak el: vannak olyan települések, ahol kell gépjárműadót fizetniük a volt forradalmároknak, máshol pedig adómentességet élveznek.
Florin Roman tervezete szerint valamennyi önkormányzat köteles alkalmazni az adómentességről szóló előírást. Indoklásában hangsúlyozza, hogy a törvénymódosítás jelentéktelen bevételkiesést okoz a települések költségvetésében. A jogszabályjavaslatot első házként a szenátus tárgyalja, döntő házként a képviselőház vitatja meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában