Földmozgás

2023.02.14. 09:33

Szakértő: A Gorj megyei földrengésnek nincs köze a törökországi földrengésekhez

Illusztráció

Agerpres

A Gorj szeizmikus térségben hétfő délután bekövetkezett 5,2-es erősségű földrengésnek nincs köze a törökországi földrengésekhez, mivel utóbbiak egy másik tektonikus lemezről indultak ki - nyilatkozta hétfőn az AGERPRES-nek az országos földfizikai intézet (INCDFP) vezérigazgatója.
Constantin Ionescu elmondta, hogy a Gorj szeizmikus térségben korábban ritkán észleltek földrengéseket, és azok is kisebb, a Richter-skála szerint 4-es erősségűek voltak. A csütörtöki földmozgás szerinte nem ad okot aggodalomra. „Természetes jelenség volt” - jelentette ki.
A szakember elmagyarázta: Gorj megye térségében nem halmozódott fel annyi energia, hogy a csütörtöki földrengésnél erősebbekre számítani lehessen. Kisebb utórengésekre azonban lehet számítani - tette hozzá. Constantin Ionescu elmondta azt is, hogy Vrancea megye szeizmikus térségében várhatók jelenleg nagyobb erősségű földrengések.
A földfizikai intézet adatai szerint hétfőn 16 óra 58 perckor a Richter-skála szerinti 5,2-es erősségű földrengés történt Gorj megyében. A földmozgás 15 kilométeres mélységben következett be, epicentruma Nagyszebentől 102, Craiovától 107, Piteşti-től 137 kilométerre volt. Ezt később három, egyenként 2,4-es, 2,8-as és 3,4-es erősségű utórengés követte.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában