Támogatás

2023.02.07. 08:37

Rugalmas munkavégzéssel támogatná az anyák munkaerőpiaci visszatérését az RMDSZ

Az új oktatási törvény elfogadását jelölte meg legfontosabb prioritásaként a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) a bukaresti parlament tavaszi ülésszakának kezdete alkalmából kiadott közleményében.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

MTI

Az új szabályozás előkészítése során az RMDSZ oktatási szakemberei azon dolgoznak, hogy a kisebbségi oktatást érintő szerzett jogok ne sérüljenek, és tovább bővíthessék azok körét. „Teljes körű és versenyképes anyanyelvi oktatást szorgalmazunk, amely segíti fiataljainkat választ adni a modern kor kihívásaira, és elősegíti a szülőföldön való boldogulást” – hangsúlyozta az RMDSZ. A bukaresti kormánykoalícióban részt vevő magyar politikai szervezet a családokat támogató intézkedések bővítését is feladatának tekinti. Ezek között a többgyermekes családok számára alanyi jogon biztosítandó fenntartható ösztöndíjrendszert és a legalább három kiskorút nevelő anyáknak járó ingyenes betegbiztosítást említi. Az RMDSZ a nagyszülői gyest bevezető, az anyáknak a távmunka és a részmunkaidős munkavégzés lehetőségét megnyitó törvénykezdeményezéssel segítené az anyák visszatérését munkaerőpiacra. A szövetség az újszülötteknek járó kelengyecsomag bevezetését szorgalmazza, az iskolában tanuló gyerekek támogatására pedig egy „Junior-utalvány” bevezetését tervezi. Az RMDSZ a nagycsaládosok lakhatási hiteleinek kamattámogatását is törvénybe foglalná.
A tavaszi ülésszak tervei között az RMDSZ közleménye a vállalkozásokat és a mezőgazdaságot segítő törvénytervezetekre is kitér, kiemelve a munkára kivetett adóterhek csökkentésének szándékát és az infrastruktúra fejlesztését célzó jogszabályok elfogadását. „Az idei parlamenti ülésszak kihívása továbbá a büntető törvénykönyv és a büntetőeljárás módosítása. E kérdésben az a célunk, hogy megőrizzük az igazságszolgáltatás méltányosságát, és szavatoljuk annak függetlenségét és pártatlanságát” – hangsúlyozza a romániai magyarság parlamenti képviseletét ellátó szövetség.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában