Készlet

2023.01.11. 08:47

Elegendő készlet áll rendelkezésre az ibuprofent, paracetamolt, antivirális hatóanyagot és antibiotikumot tartalmazó készítményekből

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Mintegy 20 helyi és nemzetközi gyógyszergyártó cég megerősítette kedden az egészségügyi minisztérium és az országos gyógyszerügynökség képviselőivel tartott találkozón, hogy elegendő készlet áll rendelkezésre az ibuprofent, paracetamolt, antivirális hatóanyagot (oseltamivir) és antibiotikumokat (amoxicillin + klavulánsav) tartalmazó gyógyszerekből, beleértve a gyermekgyógyászati változatokat is.
A romániai gyógyszergyártók munkáltatói szövetsége (PRIMER) keddi közleményében közölte, hogy a megbeszélésen konkrét számadatokkal erősítették meg, hogy ezekből a készítményektől elegendő van raktáron. Arra is rámutattak, hogy valamennyi gyógyszergyártó még a tavaly növelte e készítmények gyártási mennyiségét, hogy kielégítse a keresletet.
A PRIMER szerint novemberben és decemberben havonta mintegy 550.000 doboz gyermekeknek szánt ibuprofen hatóanyagú készítményt, 300.000 doboz gyermekeknek szánt paracetamol tartalmú készítményt, illetve 1,2 millió doboz paracetamol tablettát adtak el, ami mintegy 50 százalékos növekedést jelent 2021 hasonló időszakához mérten.
A belföldi és nemzetközi gyógyszergyártók havi termelési kapacitása több mint 600.000 doboz ibuprofen és több mint 500.000 doboz paracetamol a gyermekgyógyászati változatok esetében. Paracetamol tablettából pedig havonta több mint kétmillió dobozt képesek előállítani - számoltak be a PRIMER képviselői.
A megbeszélésen kiemelték: a fent említett hatóanyagok számos, különböző márkájú gyógyszerkészítményben megtalálhatók. Emiatt fontos tájékoztatni az embereket, hogy amennyiben egy bizonyos, általuk jól ismert márkájú gyógyszer nem kapható a gyógyszertárban, akkor a gyógyszerésznek a helyettesítő gyógyszerre vonatkozó tanácsát bizalommal fogadják el.
A szövetség hangsúlyozta továbbá, hogy „a gyógyszeriparban nincsenek eltérő standardok, minden gyógyszer - kereskedelmi névtől függetlenül - ugyanazt a hatóanyagot tartalmazza, és a hatékonyság, minőség és biztonság mindegyik esetében biztosított”.
A PRIMER arra is felhívta a figyelmet, hogy kerülni kell a gyógyszerkészítmények pánikszerű felvásárlását és felhalmozását, mivel ez valóban megszakítást idézne elő az ellátás folyamatosságában. „Elegendő készlet van, éppen ezért csak szükség esetén és az antivirális készítmények és antibiotikumok esetében természetesen csak orvosi javaslatra kell megvásárolni és felhasználni ezeket a gyógyszereket” - szögezi le a munkáltatói szövetség.
Alexandru Rafila egészségügyi miniszter a gyógyszerforgalmazókkal tartott keddi találkozója után kijelentette, hogy Romániában nincs paracetamol- és ibuprofenhiány. „A következtetés az, hogy nincs paracetamol- és ibuprofenhiány. Más országokhoz képest Romániában jelenleg nincsenek ilyen problémáink, mivel a hazai gyógyszergyárak itt, az országban gyártják ezeket a hatóanyagokat, mind a felnőtt-, mind a gyermekgyógyászati változatokat” - mondta az egészségügyi tárca vezetője.
Azt is elmondta, megoldást fognak találni arra, hogy minden gyógyszertárat ellássanak az ibuprofen és a paracetamol bármely elérhető formájával, kereskedelmi megnevezéstől függetlenül.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában