Jóváhagyás

2023.01.20. 18:35

Daea egy újabb rovar emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítása kapcsán: A jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Petre Daea mezőgazdasági miniszter pénteken azt nyilatkozta, nem aggasztja, hogy az Európai Bizottság (EB) jóváhagyta egy újabb rovar élelmiszerként való forgalmazását, hangsúlyozva, hogy „a jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással”.
A tárcavezetőt annak kapcsán kérdezték a témáról, hogy az EB nemrég engedélyezte az alombogár (Alphitobius diaperinus) lárvájának új élelmiszerként vagy élelmiszer-összetevőként való forgalmazását, miután az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánította azt. „Maradjanak csak a jóváhagyásokban, ne tegyük őket az ételbe, ne tegyük a tányérra. (...) Hagyjuk a rovarokat a rovarházban” - reagált a miniszter, hangsúlyozva, hogy Románia képes élelmiszert termelni, "van ahol és van akivel". Hozzátette, nem aggasztja az EB döntése, ugyanis a „jóváhagyás nem egyenlő a fogyasztással”.
Az alombogár a negyedik rovar, amelyet emberi fogyasztásra alkalmasnak nyilvánítanak, a házi tücsök (Acheta domesticus), a közönséges lisztbogár (Tenebrio molitor) és az európai vándorsáska (Locusta migratoria) után. Az alombogár lárvája fagyasztott, szárított vagy por formájában fogyasztható, a gyermekeknek nem ajánlják, a rákfélékre és atkákra allergiás személyeknél pedig allergiás reakciót válthat ki - közölte az EFSA.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában