Módosítás

2022.12.22. 13:17

Az államfő megtámadta az alkotmánybíróságon a román állampolgárságról szóló törvényt módosító jogszabályt

Forrás: Facebook

Agerpres

Klaus Iohannis államfő csütörtökön megtámadta az alkotmánybíróságon a román állampolgárságról szóló törvény egyik paragrafusát kiegészítő jogszabályt. A kifogásolt törvénymódosítás előírása szerint a román állampolgárokkal összeházasodott külföldi állampolgárok is megszerezhetik a román állampolgárságot, ha a házasságkötés óta legalább 10 éve külföldön élnek, és megfelelnek a törvényben előírt egyéb feltételeknek.
Az államfő alkotmánybíróságnak küldött beadványa szerint a házasságkötés időpontjától számítva legalább 10 éve külföldön élnek megfogalmazás nem egyértelmű és nem pontos, ami ellentétes az alkotmányos követelményekkel. Nem derül ki ugyanis egyértelműen, hogy ennek a 10 éves időszaknak folyamatosnak kell-e lennie vagy sem.
„Nem világos, hogy a román állampolgár házastársának kell-e bizonyítania, hogy a házasságkötéstől számított 10 éven keresztül megszakítás nélkül külföldön éltek együtt, vagy a külföldön töltött együttélési időszakokat összeadhatja a Romániában töltött együttélési időszakokkal” - olvasható a beadványban.
Az államfő szerint nem világos az sem, hogy a külföldön való együttélés 10 éves időtartama a román jog szerint kötött házasság időpontjára vonatkozik-e, vagy a külföldi állampolgár országának vagy egy harmadik állam jogrendje szerint kötött házasságra, ami felvetheti a házasságkötés romániai elismerésének kérdését. A törvénymódosító jogszabályt december 5-én továbbította a parlament az elnöki hivatalnak kihirdetésre.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában