Egyezség

2022.11.10. 19:03

Megegyezett az energiaárakról a koalíció

Egyezség született a koalícióban a lakossági energiaárakról, a „Támogatás Romániának” elnevezésű program folytatásáról, valamint a jövő évi költségvetés közeljövőben történő elfogadásáról – közölte a miniszterelnök.

Illusztráció

Forrás: Pixabay

Agerpres

Nicolae Ciucă beszámolója szerint 2023. január elsejétől 0,68 lejt fizetnek kilowattóránként az áramért a 100 kilowattóránál kisebb átlagos havi fogyasztású háztartások; 100 és 255 kilowattóra közötti átlagos havi fogyasztás esetén a villamos energia ára 0,80 lej kilowattóránként, a 255 kilowattórát meghaladó árammennyiségért pedig 1,3 lejt kell kilowattóránként fizetni. A miniszterelnök közölte azt is, hogy a kis- és középvállalkozások 1 lejt fizetnek januártól kilowattóránként a villamos energiáért, az ipari nagyfogyasztók pedig 1,3 lejt. Hozzátette, hogy ezeket az árakat a kormány egy sürgősségi rendeletbe foglalja, és legkevesebb egy évig lesznek érvényesek.

A miniszterelnök beszélt arról is, hogy a parlament legkésőbb december közepén elfogadja a jövő évi költségvetést. Nicolae Ciucă beismerte: nem sikerült betartani azt a korábbi ígéretét, hogy október végéig a kormány kidolgozza a büdzsé tervezetét. Ezt azzal magyarázta, hogy idén először a minisztériumok programjai alapján állítják össze a költségvetést. Ezt is jelenti, hogy a minisztériumoknak külön-külön el kellett volna készíteniük a jövő évre vonatkozó büdzsétervezetüket, de ez még nem történt meg. „Arról biztosítok azonban mindenkit, hogy a parlament legkésőbb december közepén elfogadja a jövő évi költségvetést” – hangsúlyozta a kormányfő.

A miniszterelnök elmondta, hogy idén és jövőre is érvényben maradnak a „Támogatás Romániának” elnevezésű programba foglalt intézkedések. A jövő évi nyugdíjemelés mértékéről és a minimálbér összegéről a költségvetési számok ismeretében dönt majd a kormány – tette hozzá.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában