Jogerős ítélet

2022.11.03. 16:37

Kamatokat kell visszafizessen a Raiffeisen

A Raiffeisen Bank összesen mintegy 19 millió eurót kell kifizessen több ezer ügyfelének, miután a Legfelsőbb Bíróság jogerősen kimondta, hogy a pénzintézet nem korrekt kereskedelmi eszközöket alkalmazott.

Illusztráció

ERDON-összeállítás

A Legfelsőbb Bíróság tulajdonképpen jóváhagyta a Fogyasztóvédelmi Országos Hatóság (ANPC) elnöke által 2017-ben kiadott rendeletet, melyben utóbbi elmarasztalta a bankot a fogyasztók pénzügyi érdekeit figyelmen kívül hagyó praktikái miatt. Az ügy még a 2006–2009-es időszakra nyúlik vissza, amikor a bank átszámolta egyes ügyfeleinek a kamatait, akik lejben, euróban és svájci frankban vettek fel hiteleket. A bank nem tájékoztatta a magánszemélyeket arról, hogy a hitelfelvétel után egy évvel mekkora mértékben fogja emelni a kamatokat, annak ellenére, hogy a bank ezt már tudta, mint ahogy az is nyilvánvaló volt a számára, hogy sok ügyfél nem ment volna bele a hitelfelvételbe, ha idejekorán megkapta volna a pontos tájékoztatást. A bank a hitelfelvétel első éve után automatikusan megváltoztatta a kamatokat, arra hivatkozva, hogy a szerződés erre lehetőséget biztosít. 

A Legfelsőbb Bíróság döntésének a következményeként a Raiffeisen meg kell változtassa az említett periódusban kötött 9155 problémás hitelszerződést, a kamatokat vissza kell állítsa a hitelszerződésben szereplő szintre, és új törlesztési ütemterveket kell kidolgozzon. A károsultaknak ki kell fizesse az eredeti és a jogtalanul megemelt kamat közötti különbözetet, és ezek kamatait is. Az ügyben 9155 hitelszerződés ügyfelét kell kártalanítani, a kártalanítási összeg eléri a 19 millió eurót a büntetési kamatok nélkül, ez utóbbi mértékét ugyanis minden egyes ügyféllel folytatott megbeszélés nyomán esetenként kell megállapítani. Az érintettek vagy esetenként az örököseik jogosultak a kártérítésre, függetlenül a hitelszerződés jelenlegi állapotától, tehát akkor is jár nekik a pénz, ha időközben már törlesztették a hitelüket. Azt viszont fontos tudni, hogy az ügyfelek maguk kell a Raiffeisen bankhoz forduljanak ahhoz, hogy megkapják a kártalanítást.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában