Bérezés

2022.11.17. 15:56

ANAF-elnök: nem egységes bértábla, hanem teljesítmény szerint kellene fizetni a közalkalmazottakat

Illusztráció

Fotó: Nagy Noemi

Agerpres

Az lenne a román állam egyik legnagyobb reformja, hogy a közalkalmazottakat ne egységes bértábla, hanem a teljesítményük szerint fizessék - jelentette ki az Országos Adóhatóság (ANAF) elnöke egy csütörtöki szakmai rendezvényen. Lucian Heiuş kifejtette, az egységes bértábla alapelve az, hogy a kifejtett munka mennyiségétől függetlenül az ugyanabba a fizetéskategóriába tartozó közalkalmazottak ugyanannyi pént kapnak. Ez szerinte idővel demotiváló tényező lehet.
„Az államnak valahogy ki kellene törnie ebből az egységesítő szemléletből. (...) Teljesítményben, az elért eredményekben kellene gondolkodnunk, még a közigazgatási rendszerben is. Szerintem ez az egyik nagy reform, amelyet az államnak végre kell hajtania” - jelentette ki a szakember. Lucian Heiuş szerint nemcsak az ANAF, hanem valamennyi közintézmény korszerűsítésére szükség van ahhoz, hogy növekedjen és hatékony legyen az állam közigazgatási kapacitása. Megjegyezte: ha ez megtörténne, az állampolgárok is szívesebben fizetnék az adót, mert elégedettek lennének azzal, ahogy az állam kezeli a pénzüket.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában