Románia

2022.09.02. 12:36

Cîmpeanu szerint pénzügyi források nélkül nincs esély az oktatásra

Forrás: gov.ro

Agerpres

Nagyon jóknak nevezte pénteken Sorin Cîmpeanu oktatási miniszter az új tanügyi törvények tervezetét, de hangsúlyozta, hogy pénzügyi források hiányában "ugyanúgy végzik", mint a "hatástalanul maradó" jelenlegi jogszabály.

A tárcavezető a Fekete-tenger és a Balkán Biztonsági Fórumon szólalt fel. Kifejtette, ha jövőre megemelik a tanügy költségvetését, akkor "van esély az oktatásra". Erről szerinte a koalícióban már volt szó. "Mindig is biztosítottak bennünket arról, hogy Romániának lesznek pénzügyi forrásai az oktatási törvényekre" - jegyezte meg.

Cîmpeanu szerint vonzó bérezés hiányában nem lesznek jól képzett pedagógusok az oktatási rendszerben, ezért az új törvények fizetésemeléseket írnak elő a tanügyben 2023 szeptemberétől. Kifejtette azt is, hogy az oktatási minisztérium "elvégezte a feladatát", amikor nyilvános vitára bocsátotta az új tanügyi törvények tervezetét. Elmondta, hogy Klaus Iohannis támogatta a "Képzett Románia" projektet, és az államfő elemezni fogja az új törvényeket, amikor azok kihirdetésre kerülnek.

Emlékeztetett arra, hogy a minisztérium a közvitán beérkezett indítványok közül több százat belefoglalt a tervezetekbe. "Figyelembe vettük az összes konstruktív, érvekkel alátámasztott módosítási javaslatot" - tette hozzá. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában