Románia

2022.05.18. 13:44

Ciolacu: Szükség van az adótörvénykönyv módosítására

Illusztráció

Agerpres

A Szociáldemokrata Párt és a képviselőház elnöke, Marcel Ciolacu azt mondta szerdán, hogy szükségesnek tartja az adótörvénykönyv módosítását, ez azonban legkorábban jövő év elejétől lépne érvénybe. Ciolacu beszámolt arról, hogy az adótörvénykönyv módosítása szóba került a koalíció keddi értekezletén. "Egyértelmű, hogy szükség van az adótörvénykönyv módosítására; ez azonban nem azt jelenti, hogy új illetékeket fogunk bevezetni" - jelentette ki a PSD elnöke, hozzátéve, hogy az adórendszer fokozatos 'optimalizálásáról' van szó. Ehhez pénzügyminisztériumi munkacsoport alakult, amely a nemzetközi pénzügyi szakértőkkel folytatott tanácskozások után helyzetelemzést mutat be, és megfogalmazza javaslatait. Ez körülbelül két héten belül várható.

A képviselőház elnöke egyes nyugati államok adózási rendszerét említette példaként, amikor azt kérdezték tőle, hogy támogatja-e a progresszív adórendszer bevezetését. "Ne mondják nekem, hogy Spanyolország, Németország, Hollandia, az USA, Olaszország mind idióta, mert progresszív, modern, adaptált adórendszere van, levonhatósági lehetőségekkel, amelyek a szolgáltatások fejlődésének kedveznek; míg mi, románok mindenkinél okosabbak vagyunk, csak éppen a bruttó hazai termékünk 27 százalékát teszik ki a bevételek, míg 40 százalék a kiadás" - fogalmazott.

A szociáldemokrata politikus úgy vélekedett, az adótörvénykönyv módosításához előbb minden érintett társadalmi szereplő véleményét ki kell kérni, és a koalíción belül kell meghozni a döntést. Azt is hozzátette, természetesnek tartja, hogy a PSD és a PNL között nézetkülönbségek lesznek ebben a kérdésben. Ha módosul is az adótörvénykönyv, ez nem lép érvénybe 2023. január elseje előtt, mert a versenyszférának fel kell készülnie a változásra - szögezte le Ciolacu. A politikus ugyanakkor azt ígérte, hogy bárminemű adóügyi intézkedés előtt kikérik a vállalkozói szféra véleményét. "Szeretném biztosítani Önöket arról, hogy a kormány nem tesz semmilyen intézkedést az üzleti szférával folytatott párbeszéd nélkül. Senkinek nem áll szándékában tönkretenni a vállalkozói közösségen belüli hangulatot és egyensúlyt, de mérlegelnünk kell és látnunk kell a realitásokat" - jelentette ki Marcel Ciolacu.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában