PNRR

2022.03.23. 14:53

Vîlceanu szerint májusban benyújtják az első kifizetési kérelmet a PNRR keretében

Agerpres

 

Románia tartja magát az ütemtervhez az országos helyreállítási terv (PNRR) megvalósításában – jelentette ki szerdán Dan Vîlceanu.

Az európai uniós projektekért és beruházásokért felelős miniszter a PNRR gyakorlatba ültetéséről szóló megbeszélésen vett részt a szenátus európai alapokért felelős bizottságával.

Vîlceanu azt mondta, májusban nyújtják be az első kifizetési kérelmet a decemberben teljesített mérföldkövek alapján.

Arról is beszámolt, hogy a fejlesztési minisztérium feladatkörébe tartozó mérföldköveket az útmutatók közzétételével fogják lezárni, amelyeket már jóvá is hagyott az uniós projektek minisztériuma.

Arra a kérdésre, hogy miért nem zárták le a PNRR-ben kitűzött célkitűzések jelentős részét, a miniszter elmagyarázta, mivel az Európai Bizottság csak novemberben fogadta el a tervet, a kormánynak rövid idő állt rendelkezésére a gyakorlatba ültetés előkészítéséhez, ráadásul előzőleg több rendeletet is el kellett fogadnia. Lassítja a munkát az is, hogy az Európai Bizottságot minden lépésről tájékoztatniuk kell, és visszajelzést kell kapniuk Brüsszeltől. A projekt gyakorlatba ültetése azonban a menetrend szerint történik – erősítette meg Vîlceanu.

Ugyanakkor azon a véleményen volt, hogy egyes minisztériumokat "nem foglalkoztatja" az európai alapok lehívása. Példaként az egészségügyi, a munkaügyi és az oktatási minisztériumot említette.

Az új nyugdíjtörvénnyel kapcsolatban azt mondta, jobban szeretné, ha hosszabb vita előzné meg a törvény elfogadását, de aztán az sok éven át érvényben maradna, mintsem hogy "elfogadjunk egy törvényt és aztán tízszer megváltoztassuk".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában