Románia

2022.03.24. 15:29

Nyolc és fél év letöltendő börtönre ítélték első fokon Sebastian Vlădescu volt pénzügyminisztert

Forrás: cotidianul.ro

Agerpres

 

Első fokon 8 év és 6 hónap letöltendő szabadságvesztésre ítélte csütörtökön a legfelsőbb bíróság Sebastian Vlădescut. A volt pénzügyminisztert csúszópénz elfogadásával és befolyással üzérkedéssel vádolják egy vasúti szakaszok felújításával kapcsolatos szerződés ügyében. Ugyanebben a bűnvádi perben 4 és 3 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítélték Cristian Boureanu volt képviselőt befolyással üzérkedésért, 7 évre Mircea Ionuţ Costeát (Mircea Geoană NATO-főtitkárhelyettes sógorát) befolyással üzérkedésért és megvesztegetés elfogadásáért, illetve 5 év 6 hónapra Constantin Dascălu volt szállításügyi államtitkárt megvesztegetés elfogadásáért. A vádlottaktól jelentős pénzösszeget koboznak el.

 

A DNA 2019 november 15-én állította bíróság elé Sebastian Vlădescut és a többi vádlottat. Ezzel egy időben bűnvádi per indult a Swietelsky-Wiebe-Takenaka osztrák konzorcium képviselője, Josef Hornegger ellen, aki beismerte, hogy megvesztegetett több román kormányzati tisztségviselőt, köztük Sebastian Vlădescut is. Az osztrák üzletember vádalkut kötött a DNA-val, a Bukaresti Törvényszék pedig 3 év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte, és 1,1 millió euró kifizetésére kötelezte. Az ügyészek szerint 2005 és 2014 között a vádlottak egy megállapodás alapján, több részletben összesen körülbelül húszmillió eurót kaptak jutalékként az osztrák konzorciumtól. A jogtalan előny ellentételezéseként ezt a konzorciumot bízták meg a Bukarest-Konstanca vasútvonal felújításával. Vállalták azt is, hogy pótlólagos forrásokat biztosítanak a munkálatok finanszírozására és a számlákat időben kifizetik. A pénz különböző kerülő utakon, offshore cégeken keresztül jutott el a vádlottakhoz. Az ítélet nem jogerős. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában