Üzemanyagpiac

2022.03.10. 10:21

FRISSÍTVE | A Versenytanács kivizsgálja, hogy indokolt-e az üzemanyag drágulása

Illusztráció

Agerpres

 

FRISSÍTÉS

 

Több mint hetven töltőállomást ellenőrzött és 370 ezer lejre szabott ki bírságot csütörtökön az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság (ANPC) - közölte csütörtök este a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru tájékoztatása szerint a legnagyobb összegű, 100 ezer lejes büntetést a Románia területén 215 töltőállomást üzemeltető vállalat központi székhelyére rótták ki.

"Az indokolatlanul rendkívül magas üzemanyagár miatt országszerte híressé vált belényesi töltőállomást 35 ezer lejre büntették meg" – jelentette ki Cărbunaru. A szóvivő hozzátette, a pénzbüntetés mellett mindkét céget, illetve további négy Galac és Kolozs megyei benzinkutat arra köteleztek, hogy térjenek vissza a korábban alkalmazott árhoz.

Az ellenőrzések során kiderült, hogy több töltőállomás nem az új, hanem a már meglévő készleteket értékesítette sokkal magasabb áron.

A fogyasztóvédők azt is megállapították, hogy az elmúlt két napban alkalmazott áremeléseknek nincs alapja.

Az ANPC mellett az Országos Adóhatóság és a Versenytanács is ellenőrzéseket indított a töltőállomásoknál, ezek eredményeit a későbbiekben közlik - mondta még a kormányszóvivő.

Dan Cărbunaru beszélt arról is, hogy tilos az üzemanyagok forgalmazása nem erre a célra szánt műanyag vagy üvegedényekben, kannákban, tartályokban, az országos katasztrófavédelem ennek kapcsán is ellenőrzésekbe kezdett és meghozza a szükséges intézkedéseket.

***

 

Romániában nincs semmiféle probléma sem a nyersolaj-, sem az üzemanyagkészlettel – jelentette ki csütörtök este az energiaügyi miniszter.

Virgil Popescu egy sajtótájékoztatón rámutatott, az embereknek nem kell attól tartaniuk, hogy nem lesz benzin vagy gázolaj a töltőállomásoknál, mint ahogyan az árak robbanásszerű növekedését sem indokolja semmi.

A miniszter ismét ama meggyőződésének adott hangot, hogy a szerdai eset az orosz-ukrán konfliktus kapcsán Románia területére is kiterjedő hibrid hadviselés részét képezi.

Virgil Popescu arról biztosított mindenkit, hogy nincs probléma a benzin- és gázolajkészlettel Romániában, a Rompetrol és az OMV Petrom az ország valamennyi töltőállomását el tudja látni.

Szerdán a járműtulajdonosok megrohamozták a benzinkutakat, miután elterjedt a hír, hogy 10 lej fölé emelkedik az üzemanyagok ára.

 

***

 

Nicolae Ciucă miniszterelnök csütörtökön bejelentette, az Adóhatóság, az Országos Fogyasztóvédelmi Hatóság és a Versenytanács már megkezdte az ellenőrzéseket, és a törvényszegők "drasztikus" szankciókra számíthatnak.

 

"A román állam kötelessége megvédeni állampolgárait és gazdaságát, különösen az ukrajnai orosz katonai invázió okozta bonyolult időszakban. Nem fogom megengedni, hogy bárki kihasználja ezt a helyzetet, hogy kapzsiságból vagy bármilyen más indítékból megpróbálja destabilizálni az ország gazdaságát és polgárainak életét. Az illetékes intézmények szigorú ellenőrzésekbe kezdenek, és drasztikus szankciókkal sújtják azokat, akik megszegik a törvényt" - jelentette ki a miniszterelnök a Victoria-palotában.

 

Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tartott Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és Bogdan Chiriţoiuval, a Versenytanács elnökével. A tanácskozásra azért volt szükség, mert a közbeszédben elterjedt egy hír, miszerint az üzemanyagok literenkénti ára túl fogja lépni a 10 lejt. Ennek hatására szerdán a fogyasztók megrohamozták a töltőállomásokat.

 

Virgil Popescu energiaügyi miniszter nyugalomra intette a lakosságot. Facebook-bejegyzésében Virgil Popescu arról számolt be, hogy szerda délután tárgyalt a Rompetrol és az OMV Petrom képviselőivel, akik arról biztosították, hogy elegendő üzemanyag-készletük van, és el tudják látni az ügyfeleiket. "Azt üzenem a romániaiaknak, hogy ne essenek pánikba és ne rohamozzák meg a töltőállomásokat!" - írta a miniszter.

 

Jelentést készít a CNA az üzemanyagok drágulásával kapcsolatos szerdai hírek tálalásáról

 

Jelentést készít az Országos Audiovizuális Tanács (CNA) arról, ahogyan tálalták a televíziók szerdán az üzemanyagok drágulásával kapcsolatos híreket - döntötte el csütörtöki ülésén a testület. Ezt Cristina Pocora, CNA egyik tagja javasolta, aki az ülés elején elmondta: az üzemanyagárak növekedésével kapcsolatos szerdai "információs lavina" hatására pánik tört ki a lakosságban, a töltőállomásoknál kialakult hosszú sorok megbénították a közlekedést, és "őrületbe kergették" az egész országot. Ezért azt indítványozta, hogy az audiovizuális tanács hivatalból vizsgálja meg a televíziók szerepét a pánikkeltésben, és a jövő heti ülésig készüljön erről egy jelentés. Cristina Pocora javaslatát a CNA tagjai egyhangúlag megszavazták. Elfogadták az ülést levezető Monica Gubernatnak azt a javaslatát is, hogy a testület vizsgálódása terjedjen ki a teljes szerdai napra. "Meg kell tudnunk, hogy melyik csatorna közölte elsőként a drágulásról szóló hírt, és ezt hogyan tálalta" - érvelt a CNA tagja.

 

***

 

A Versenytanács figyelemmel kíséri az üzemanyagpiacot, és kivizsgálja azokat a helyzeteket, amikor az árak indokolatlanul, meredeken emelkednek - olvasható a hatóság csütörtöki közleményében. A dokumentum leszögezi, versenytörvénybe ütközhet az, ha egy vállalat az általa alkalmazni tervezett árat előre bejelenti a piacon. A vállalatoknak önállóan, saját stratégiájuknak és költségeiknek megfelelően kell kialakítaniuk árpolitikájukat, a piaci magatartással kapcsolatos megállapodásokat és/vagy összehangolt lépéseket a törvény bünteti - olvasható a közleményben.

 

Bogdan Chiriţoiu, a Versenytanács elnöke úgy nyilatkozott, az üzemanyagpiacon kialakult 'nehéz és ingatag nemzetközi helyzetet' elsősorban az ukrajnai orosz agresszió miatt hozott gazdasági intézkedések idézték elő. "Mi ügyelünk arra, hogy egyes vállalatok ne használják ki ezt a helyzetet, egy esetleges indokolatlan áremelés ugyanis szankciókat vonhat maga után" - mondta. A kormány bejelentette, hogy csütörtökön Nicolae Ciucă kormányfő megbeszélést tart Virgil Popescu energiaügyi miniszterrel, Florin Spătaru gazdasági miniszterrel, Horia Miron Constantinescuval, a Fogyasztóvédelmi Hatóság vezetőjével, Mirela Călugăreanuval, az Adóhatóság elnökével és a Versenytanács képviselőivel.

 

A román hatóságok szerdán közölték, hogy nincsenek problémák az üzemanyagkészletekkel, és Romániának nincs gondja a töltőállomások ellátásával. Az Árkövető (Monitorul Preţurilor) webes alkalmazás adatai alapján az ország nyugati részén egyetlen benzinkútláncnál és néhány független töltőállomásnál regisztráltak nagymértékű üzemanyagár-emelkedést. Ez azzal magyarázható, hogy Magyarországon az üzemanyagárak maximálva vannak, ami hiányhoz vezetett. Másrészt a MOL-csoport azt jelentette be, hogy Magyarország kőolajellátása nem szenved fennakadást, és a vállalat tartalékai és finomítói kapacitásai elegendőek az ország szükségleteinek fedezésére. A vállalat hozzátette, hogy a növekvő kereslet ellenére képes kiszolgálni a magyar fogyasztókat, mert teljes kapacitással termeli az üzemanyagot.

 

Romániában a Monitorul Preţurilor alkalmazás segítségével lehet követni az egyes töltőállomások által alkalmazott árakat. A Versenytanács több szankciót is kiszabott a romániai üzemanyagpiac szereplőire. Évekkel ezelőtt például hat üzemanyag-forgalmazó vállalatot (OMV Petrom Rt., OMV Petrom Marketing, Rompetrol Downstream kft., Mol Romania Petroleum Products kft., ENI Romania kft. és Lukoil Romania kft.) 205 millió euróra büntettek kartellezés miatt. A szankciót a bíróság 2016-ban megerősítette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában