Ellenőrzések

2022.03.15. 18:42

Az ANRE közel 3 millió lejre bírságolta meg az energiaszolgáltatókat

Az Országos Energiaszabályozó Hatóság (ANRE) összesen 2,970 millió lej értékben szabott ki bírságot az áram- és földgázszolgáltatókra és -elosztókra február és március folyamán - derül ki a hatóság kedden kiadott közleményéből.

Agerpres


A hatóság képviselői többek között ellenőrizték, hogy a beszállítók teljesítik-e az alábbi törvényes kötelezettségeket: a regisztrációtól számított 5 munkanapon belül elküldik a választ a villamosenergia-számlákkal kapcsolatos fogyasztói panaszokra, valamint kártérítést fizetnek késedelem esetén; a regisztrációtól számított 15 naptári napon belül elküldik a választ a földgázszámlákkal kapcsolatos fogyasztói panaszokra, valamint kártérítést fizetnek késedelem esetén; villamosenergia- vagy földgázszolgáltató váltása esetén a régi szolgáltató 42 napon belül elküldi a végelszámolást addigi ügyfelének.

Az ellenőrzések nyomán a következő szolgáltatókra róttak ki bírságokat: Enel Energie (áramszolgáltatás) - 400.000 lej, Enel Energie Muntenia (áramszolgáltatás) - 400.000 lej, Enel Energie (földgázszolgáltatás) - 130.000 lej, Enel Energie Muntenia (földgázszolgáltatás) - 100.000 lej, Premier Energy (földgázszolgáltatás) - 10.000 lej.

A Nord Gaz vállalatot 270.000 lejre büntették meg, a Distrigaz Sud Reţele elosztót 440.000 lejre. A Distribuţie Energie Electrică România elosztóra két bírságot róttak ki a tapasztalt rendellenességek miatt, az egyik összege 200.000, a másiké 400.000 lej. Az E-Distribuţie Dobrogea villamosenrgia-elosztó vállalat 400.000 lejes bírságot kapott. A fogyasztók panaszai alapján végzett ellenőrzések nyomán összesen 220.000 lejre szabtak ki bírságokat a hatóság ellenőrei az energiaszolgáltató és -elosztó vállalatokra.

A Gaz Est vállalat 75 ezer lejes bírságot kapott, az E-Distribuţie Muntenia elosztó 50 ezer lejest, a Delgaz Grid 30 ezer lejest, az E.ON Energie vállalatra összesen 25 ezer lej értékben róttak ki büntetéseket. Az ENEL Energie Muntenia és az E-Distribuţie Dobrogea vállalatot egyenként 15 ezer lejre bírságolták meg, az E-Distribuţie Banat szolgáltatót pedig 10 ezer lejre.

A hatóság közölte, hogy folytatja az energiaszolgáltatók ellenőrzését.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában